14 лева на ден - толкова излиза, че е оборотът на една таксиметрова кола в Пловдив. Струва ви се парадоксално? Вероятно на всеки, който се вози в жълтите коли и знае, че един среден курс в Пловдив през деня е грубо около 5-6 лева. Оказва се, че таксиметровите шофьори правят по-малко от три курса.

Сериозно? Абсолютно, да - поне според официалните данни за дохода в бранша.

Ако това ви учудва, ще добавим в сюреалистичната, но напълно достоверна поне по документи таксиметрова реалност, че заетите в Пловдив в сектора през 2017 година са 498 души, а от тях едва 302 души са на трудов договор. В същото време обаче по улиците на града се движат около 1500 коли. 

TrafficNews поиска детайлна справка от Националния статистически институт за това какви са оборотите в таксиметровия бранш за изминалите 5 години. Оказа се, че данните за 2018 все още не са оформени, затова цифрите обхващат периода от 2013 до 2017. 

Според декларираното от фирмите, оборотът на таксиметровите фирми, опериращи на територията на Община Пловдив, за 2017 година е 5 685 000 лева. Тези близо 5,7 милиона са изкарани /или по-точно вписани на касовия апарат/ от средно 1500 коли. Оттук предстои да извършим елементарни математически действия и то в най-благоприятната хипотеза за "чистотата" на бранша. Ако предположим, че тези 1500 коли се управляват само от 1 човек само за 1 смяна в средно 22 работни дни в месеца, то това означава, че всяка кола е на пътя 264 дни. Следва да разделим прихода от 5,7 милиона на 1500 коли Х 264 дни, като така получаваме резултат от 14 лева и 36 стотинки на кола за ден.

За да сме справедливи обаче, не бива да забравяме да посочим, че тези 1500 коли се управляват според същите тези данни от максимум 498 души, но в това число диспечери и управителни органи на фирмите. Странно колко са шофьорите, а още по-голяма мистерия е как дори 500 души управляват 1500 коли. 

Статистиката показва черно на бяло как се отчита оборотът от таксиметрова дейност, както и как се процедира със служителите в сферата. Именно по тези и други данъчни причини в края на март бе инициирана акция за таксиметровата дейност в Пловдив. Тя бе белязана от ареста на шест лица, свързани с едни от основните играчи в "жълтия" сектор. Разследваните фирми представляват близо 70% от колите в града, а според изнесените официални данни щетите в държавната хазна са огромни. Никоя от фирмите дори не е регистрирана по ДДС. Въпреки че това се случи преди около месец и половина, когато окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов посочи, че по сигнал на служители на ДАИ е образувано дознание срещу 4 фирми превозвачи, все още повдигнати обвинения няма. 

В данните на НСИ впечатление прави, че през 2016 година, през която бе въведен патентният данък, изместващ корпоративния, приходите от таксиметрова дейност са чукнали близо 8 милиона само за Пловдив. Данъкът бе вкаран именно като алтернатива за постигане на по-висока събираемост от страна на такситата, ала очевидно от браншът бързо забравят за проверките. На национално ниво оборотът на таксиметровите дружества гравитира около 60-65 милиона за година. 

По отношение на другата основна индикация за нередности - заетите лица, TrafficNews изиска данни освен за техния брой, така и за изплатените осигуровки. Според справка от НАП в държавната хазна за 2017 година от действащите на територията на Община Пловдив лица, занимаващи се с таксиметрова дейност, са внесени 314 289 лева за осигуровки. Сметката показва, че за 498 заети лица, това прави по 631 лева на човек годишно. Или 52 лева на месец. Осигуровките на минималната работна заплата  през 2017 -та са били 190 лв. за месец.

Сега нека си представим, че зад волана на всяка кола има шофьор, както се предполага, тъй като все още нямаме безпилотни автомобили по българските пътища, колко милиона губи държавата от осигуровки в таксиметровия бранш днес? Остава да заключим, че държава, в която такси вади по 14 лева дневно, очевидно може да си го позволи. 

 

Полицията срещу незаконните таксита! Ще излезе ли браншът от сивия сектор? ОБЗОРМащабната акция на Икономическа полиция, ДАИ и НАП продължава и утре в Пловдив