Скритите послания с  Красимир Куртев - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание на „двойниците“  систематизирани в ТКМ (Традиционната Китайска Медицина ) 

Китайската традиционна медицина, разбирането на човешкото тяло се основава на цялостното разбиране на Вселената, както и лечението на заболяванията се базира основно на диагностика и диференциране на синдромите. 

Според китайската медицина, вътрешните органи, като част от по-цялостно представени функционални системи, са взаимно свързани, поради което при заболяване на един орган, цялото тяло неизбежно се въвлича в дисбаланс и на останалите органи и техните функционални състояния.

Черен дроб

Черният дроб осигурява и контролира отделянето на жлъчка. Най-важните функции на черния дроб са депонирането и съхраняването на кръвта. В състоянието на покой кръвта, образно казано, се съхранява в черния дроб. По време на изпълнението на някаква работа, кръвта се преразпределя в полза на участъка в организма, най-силно нуждаещ се в дадения момент (мускули, главен мозък, храносмилателен тракт). Способността на черния дроб да депонира и разпределя кръвта е един от главните фактори за издръжливостта на спортистите.

Черният дроб контролира състоянието на връзките и сухожилията. Съгласно теорията на китайската медицина, връзките на ставите и сухожилията се хранят с кръв, натрупвана в черния дроб. Хроничните привични изкълчвания на различните стави, патологичните скъсвания на сухожилия се развиват на фона на пустота на кръвта и черния дроб.

От черния дроб зависи движението на енергията. Тоест, всички циклични процеси зависят непосредствено от нормалната работа на черния дроб. Съответно, всички застойни процеси в организма също в една или друга степен са обусловени от нарушения на функциите на черния дроб. Ако енергията на черния дроб е нарушена, човек става гневен, въздиша, нарушава се съня..

Черния дроб подхранва очите. Меридианът на черния дроб достига до очите. Всички нарушения на зрението са свързани със състоянието на черния дроб. Видът на ноктите показва състоянието на черния дроб.

Високата температура лесно поврежда течностите в тялото или непосредствено поврежда Ин на бъбреците и черния дроб. Ако сухожилията и мускулите не се снабдяват достатъчно добре с течности на Ин, те отслабват и не може да се поддържа нормална физическа активност.

 

Бели дробове

Вътрешният ход на меридиана ги свързва с меридиана на дебелото черво. Имат връзка с носа, кожата и с покриващите тялото косми.

Под влияние на белите дробове всички хранителни вещества, кръв, течности, се отправят към други органи, меридиани и кожата. Белите дробове контролират защитната енергия, която възпрепятства проникването в организма на патогенна енергия (вятър, хлад, жар, сухота, влага, огън). Белите дробове регулират водния обмен в организма.  

Водата, всмуквана в стомаха, с помощта на енергията на далака се изкачва нагоре към белите дробове, където се обогатява. Белите дробове отвеждат част от тази вода надолу към бъбреците, а другата част изпращат към кожата, другите органи и меридиани. Белите дробове контролират отварянето и затварянето на кожните пори, осигурявайки по този начин поотделянето.

Прозорец на белите дробове е носът. Огледало на белите дробове са космите върху кожата.

 

Бъбреци

Вътрешният ход на меридиана ги свързва с пикочния мехур. Бъбреците хранят и натрупват субстанцията Цзин. Според Традиционната китайска медицина, субстанцията Цзин е първородната материя, от която се построява целия организъм. В западната медицина понятието «субстанция Цзин» съответства на генома на човека, хромозомния набор – това е хормоналния и имунен фон на човека, предаден му от родителите.

По време на бременност субстанцията Цзин се изразходва за растежа и развитието на плода. Способността на човека за продължение на рода също пряко зависи от състоянието на субстанцията Цзин. Съгласно теорията на китайската медицина, енергията на бъбреците осигурява нормалното функциониране и развитие на главния, гръбначния и костния мозък. Остарявайки или в резултат на продължителни заболявания, възниква пустота на бъбреците.

От нормалната работа на бъбреците зависи състоянието на костите. Ако бъбреците са здрави, костите също са здрави. Различните заболявания на костите, дистрофичните изменения на костната тъкан са обусловени, преди всичко, от активността на бъбреците.

Белите дробове управляват дишането, а бъбреците – приемането на енергията от белите дробове. Ако този механизъм се наруши възниква задух, астма и други нарушения на външното дишане.

Ако енергията на бъбреците е достатъчна, то слухът на човека е нормален. С напредване на възрастта енергията на бъбреците намалява, което е причина за опадването и побеляването на косата.

Сексуалните излишества също могат да повредят същността на бъбреците и непосредствено да доведат до влошаване на състоянието.

 

Сърце

Сърцето отговаря за придвижването на кръвта по кръвоносните съдове. Ако енергията на сърцето е слаба, то хранителните вещества (кръв) се движат лошо по меридианите и не достигат другите органи.

Сърцето осигурява крепост за духа на човека. В понятието дух влизат такива категории като психическа дейност, като съзнание, памет, мислене, бързина на мисълта, активност на жизнената позиция, състояние на разсъдъка, ясност на мислите, сън. При разстройване на сърдечната дейност възникват безсъние, душевно неспокойство, невъзможност за съсредоточаване, множество съновидения и други.

Сърцето управлява отделянето на пот. Съгласно теорията на китайската медицина, потта е производно на кръвта. При обилно отделяне на пот се нанася ущърб на кръвта. И, обратно, при недостиг на кръв у човека страда процеса на поотделянето.

Огледало на сърцето е лицето. Ако сърцето е здраво, то на лицето присъства здрава мимика, цветът на лицето е естествен и здрав.

 

Далак

Далакът е свързан чрез вътрешния ход на главния меридиан със стомаха и устата. При нарушение на функциите на далака страда както количествения така и качествения аспект на храносмилането, а съответно, и храненето на целия организъм.

Далакът "ражда" кръв. Кръвта “се ражда”от смляната храна. Но, според теорията на китайската медицина, това е “новородена” кръв и тя е още непълноценна. Такава кръвта става едва след попадането и в белите дробове.

Далакът контролира кръвта, помагайки и да стига до крайните съдове. Контролира съсирваемостта и други качествени характеристики на кръвта. Признаци на патология на далака са кръвоизливи, кръвотечения, склонност към кръвотечения.

Далакът контролира състоянието на мускулите, тяхната маса, сила и функционални възможности. «Ако мускулите се плъзгат свободно под ръката, то далакът е в разцвет». Именно далакът осигурява транспортирането на хранителни вещества до мускулите. При нарушения в работата на далака възниква слабост на мускулите на крайниците, безсилие и умора.

Прозорец на далака са устните. Напукванията на устните, херпесите, раничките и др. свидетелстват за поражение на далака. Огледало на далака са крайниците, а именно мускулите на предмишницата и прасците. Силата, еластичността и подвижността на тези мускули свидетелства за здрав далак.

"Човекът, защото жертва здравето си, за да печели пари. После жертва парите, за да си възвърне здравето. И след това е толкова неспокоен за бъдещето, че не се радва на настоящето. Резултатът е, че не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Живее, сякаш никога няма да умре, и после умира, без никога да е живял!" – Далай Лама.

 

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор и Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.