Скритите послания с  Красимир Куртев - Скъпи читатели на Trafficnews, добре дошли в рубриката! В поредното издание ще ви представя темата за скритото послание - Неумиращата цивилизация.

Според астрологическата наука скъпоценните камъни са посредниците между силите на макрокосмоса и микро-космическия свят на човека и оказват влияние върху неговите действия. Това се дължи на възникването на определени вибрационни свойства в минералите в резултат на звездното излъчване. Като пример за влияние на небесно тяло върху живота на Земята може да се посочи Луната, която "притиска" ритмично водите на всички морета и океани.

По подобен начин чрез потоци магнитна енергия върху земния живот влияят и различни по-близки и по-далечни звезди и ако не е задължително да се съобразяваме с определените минерали за всеки месец или ден от седмицата, то от благоразположението си към зодиакалните списъци можем само да спечелим.

От хилядолетия човечеството разчита на минералите и кристали за решаване на свои проблеми от различен характер. Феноменалните им качества са трудно обясними и днес, което е добро дошло за критиците на терапията с тях. Но това не пречи този вид практика да продължава да печели привърженици. Още повече, че лечебните качества на минералите се проявяват най-добре там, където традиционната медицина среща трудности.

Най-старите данни за използване на минералите като лечебно средство са намерени върху египетски папирус, датиран към 16 в. пр. н е. В египетска повест от времето на така нареченото „Ново царство“ (1570 -1100 г пр. н. е.) се отбелязва, че сирийската богиня Астарта "трябва да донесе данък в сребро, злато, лазурит и дърво". Лазуритът и тюркоазът са сред любимите минерали на египетските фараони.

Много от старогръцките писатели отделят внимание на различните лечебни качества на минералите, особено оптимистично към тях са настроени Херодот и Платон. Но в античността безспорно най-голям в това отношение е приносът на римския историк Гай Секунд Плиний, наречен Стари, който в съчиненията си прави енциклопедичен преглед на знанията за минералите, достигнали до неговото време.

В Индия през VI век пр. н. е. се появява системата за лекуване "сушрута". През втората половина на 5 век пр. н. е. Хипократ, един от великите медици на древността, създава своя лекарска школа, основа на която е терапията с естествени, природни средства - билки, кристали, слънце и вода. По това време гърците използват лещи от кварц за обгаряне на рани.

Във всички големи градове на Индия през четвърти век работят университети, в които се обучават студенти от Китай, Тибет, Монголия и Япония. Наред с другите дисциплини основно внимание се обръща и на лечебните свойства на минерали и кристали. През 975 година древният учен - Абу Мансур ал-Харави издава "Трактат за основите на фармакологията".

В него той описва лечебните качества на познатите му минерали и кристали, както и начините за приготвяне от тях на мазила и дестилати. Някои от описаните рецепти за лечение продължават да се използват и днес: кръвоспиране със стипца, интервенция върху кожни заболявания с мазила, в чиято основа е бораксът и др. Ал-Бируни пък превежда на санскрит древногръцки съчинения през първата половина на 11 век и сам пише обширни трудове за използването на минералите в медицината -"Минералогия", "Книга за лечебните средства" и др.

През 1551 година Андреас Аурифабер издава книга за кехлибара, в коя то описва десетки рецепти за неговото приложение. Различни мехлеми - като смес от стрит кехлибар с мед и розово масло, се използват за лечение на очни и ушни болести. Освен това авторът описва лечебното действие на кехлибар при простудни, неврологични и ставни заболявания. Отбелязано е неговото антистресово действие при допира му с кожата.

Авицена преработва античните познания на Гален по медицина в своя сборник "Медицински канон", като отделя подобаващо място на минералите, използвани в тази област.

Николай Коперник лекува болни основно със субстанции от кристали. За приготвяне на балсамите си използва прах от изумруди, корунди , перли, слонова кост, скъпоценни метали и прочие.

Все повече световноизвестни знаменитости се обръщат за помощ към естествените камъни. Американската актриса Деми Мур, заявява, че може да доживее до 130 години благодарение на съветите на специалиста от индийски произход д-р Чопра. Актрисата изпълнявала стриктно неговите указания за здравословен начин на живот, в които водещо място се отделяло на обграждането с определени минерали и растения.

Мога да продължавам до безкрай с исторически факти и артефакти.  Както се казва: „Пред фактите и боговете стоят мълчаливо“, уви при хората не е така… Споделям мисли и знания с хора образовани, интелигентни и заедно с това критични, недоверчиви към подобни теми. Минералите им харесват - привличайки им погледите с тяхното величие, дори забелязвам как им се любуват. Ала явно обясненията ми за оздравителните и мистичните им качества не ги устройват, защото поставят въпрос: "И ти вярваш, че тези красиви лъскави нещица могат да лекуват? Къде ти е здравият разум!"

И така човешката цивилизация погива духом удавена в невежество, удушена от суеверия докато цивилизацията на естествените камъни остава вечно жива…

„Минералите са неми учители, те карат наблюдателя да занемее, а най-доброто, което се научава от тях, не може да се сподели“. Гьоте.

 

Подбрал и изготвил за всички читатели на Trafficnews.bg от езотеричния и астрологичен анализатор и Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.