Всеки мечтае поне веднъж в живота си да посети Лондон и Амстердам. Столиците на Великобритания и Холандия впечатляват със завладяващата комбинация от минало и настояще. Модерната атмосфера и неповторимият дух на двата космополитни града завладяват всяко сърце. Не е ли време е да сбъднете мечтите си и дори да отиде отвъд тях?! Трябва само да приемете предизвикателството да станете част от международен колоездачен тур, който ще измине разстоянието между британската и холандската столица с…велосипед.

 Очаква ви осемдневно приключение, от които 6 дни колоездене и точно 344 км нови преживявания и спомени. В съзнанието ви завинаги ще се запечатат зелените английски провинции, фламандските пасища, холандските овощни градини, които ще срещнете по пътя си. Ще имате възможност да зърнете отблизо Темза, Северно море и водните канали на Холандия. Пътят ви ще пресече и Белгия – за да се влюбите в крайбрежието на Фландрия, а и за да разберете от първа ръка защо Белгия е страната на шоколада, бирата  и дантелата. Ще изследвате незабравимите забележителности на елегантния Остенде и романтичния Брюж. Дори за кратко ще бъдете и в неповторимата Франция.

Личният туристически асистент Enjoy-Plovdiv.com разполага с програмата за това невероятно пътешествие и я споделя специално за вас пътешественици.

Ден първи: Пристигате индивидуално със самолет до едно от най-красивите предградия на Лондон - Гринуич. Тук имате среща с велосипеда и екскурзовода си. Ще похапнете вкусно в старинното село, разположено на южния бряг на река Темза. Фотоапаратът ще ви трябва още от първия ден, защото близо до вас са Кралската обсерватория и Катедралата „Св. Павел“. Историческата астрономическа обсерватория е мястото на Нулевия меридиан по Гринуич, с което селото е известно в цял свят. Всеки ден в 13:00 часа червено кълбо се спуска от върха на обсерваторията, за да отбележи времето. Вечерта лазерен лъч преминава през небето на Гринуич, отбелязвайки нулевия меридиан.

 

Ден втори: След закуска започва колоездачният тур по южния бряг на Темза до Дартфорд. След което с влак ще стигнете през областта Кент до Уитстейбъл. Кент е позната като градината на Англия заради много си зелени площи. Отново с велосипед поемате към Кантербъри. Този красив град се намира на главния път между Доувър и Лондон. Разположен е в началото на Франкския път и въпреки своето средновековно минало, сега е оживен от студенти, които идват тук от цяла Европа, за да учат в неговия университет. Градът е бил първата столица на Саксонското Царство и седалище на първата християнска епархия на Англия, основана от Св. Августин. Сред на-големите забележителности е катедралата – един от ярките примери за английската готическа архитектура.

Ден трети: Днес ще изминете с колелото си точно 50 км или 32 мили. Още от рано сутринта се отправяте към Доувър. Известен е с белите си скали и е едно от най-важните пристанища на Великобритания. Тук се качвате на ферибота, за да стигнете в Дюнкерк. Градчето е едно от трите най-важни пристанища на Франция. То е разположено на северен Па дьо Кале, на 10 километра от границата с Белгия. Това място ще ви впечатли с дюните си и десетките километри пясъчни плажове. Ще видите и как местните практикуват кайтсърф и сърф на пясък.

Ден четвърти: По-голямата част от днешния ден ще посветите на Белгия. Истинско приключение ще е колоезденето из фламандските земи. Турът край брега на Северно море пък ще ви отведе до Остенд - популярна туристическа дестинация с много магазини, хотели, ресторанти. В тях можете да опитате превъзходни миди, стриди и да пиете местна бира. След това се отправяте към романтичния Брюж, където ще ви се стори, че времето е спряло и всичко се движи много бавно.

Ден пети: Денят ви ще започне с разходка из центъра на Брюж. Пригответе се за много приятни срещи – с исторически сгради, магазини за дантела, бирарии и мрежа от канали. Продължавате с велосипеда през околностите до холандската граница в посока Брескенс. Тук за 15 минути се качвате на ферибот до Влисинген. Този риболовен град е дом на корабостроителници и морската академия. Крайбрежната алея предлага възможност за дълга разходка, по продължението на която е Затворническа кула от XV век.

Ден шести: Закусвате и хващате влака за Дордрехт - елегантен речен град, богат на изкуство, театър и архитектура. В този културен център се раждат няколко известни художници, включително и ученици на Рембранд. После с колело през цветни градини, пасища и ливади, осеяни с вятърни мелници, стигате до село Вианен.

Ден седми: Делят ви точно 64 км до Амстердам. Първата ви спирка Ултрехт - стар град, изпълнен с култура и университетски живот. Историческият център е богат на средновековни дворци и древни сгради, доказателство за богатото  му търговско минало. Живописните канали са оградени от винарски изби, превърнати днес в модерни клубове. Кръчми и кафе магазини, обграждат доковете. От Ултрехт преминавате през очарователни градове и канали до Амстердам, космополитната столица на Холандия. Колоезденето определено е най-подходящият начин да посетите центъра на града, известен с отвореното си общество. Може да пробвате и обиколка с лодка по каналите. Ще посетите Площад Дам, музеите на изкуството и историята и на къщата на Ане Франк.

Ден осми: След закуска приключението ви завършва. Любувайки се на гледките, които някога са вдъхновили светила като Рембранд и Ван Гог, ще имате своите мигове, в които да мечтаете и да чертаете нови планове за нови пътешествия.

Една различна ваканция: На колело из ИталияМожете да се отдадате на кулинарните изкушения на италианската кухня без да качите нито грам