Италия е безспорно сред топ дестинациите, които винаги има с какво да очароват, изненадат и предизвикат. Красота и спомени от сетива и вкусове; вълшебства и невероятни приключения. Това предлага Ботушът на всеки, готов да открие тайните му. Всяко кътче остава завинаги в сърцето, стига да знаеш как да стигнеш до него. Има много начини- нискотарифните самолетни компании летят до различни точки от Италия, други пък предпочитат пътешествие с кола. Опитните приключенци обаче ще ви подскажат едно по-различно преживяване, а именно обиколка с велосипед.

 Предлагаме ви маршрут, в който можете да съчетаете колоездачен тур в региона на Емилия-Романя с дегустация на изкусителната кухня в областта. 90% от пътищата са с асфалт или паваж, така че не ви очаква излишно натоварване.  Очакват ви забележителностите на Парма, Модена и Болоня,  както и производителите на автентични храни и напитки, като Пармиджиано Реджано, автентичния балсамов оцет от Модена, шунката от Парма, традиционна ръчно приготвена пълнена паста, торта Барози и още много други неповторими вкусове.

 Всъщност кой друг, ако не Италия, може да предложи колоездачният тур да премине по стар римски път, строен през 187 г. пр.н.е. Той води към Парма, Модена и столицата на региона - Болоня. Освен, в многото слънце, което е запазена марка на този район, обиколката потопя и в стари времена – когато тук са творили най-големите архитекти и художници на Италия. По пътя си човек губи бройката на културните обекти, попаднали под егидата на ЮНЕСКО, тъй като значението им е световно.

 В региона на Емилия-Романя ще е лесно да намерите под наем най-подходящото за вас колело. Изборът от алуминиеви хибридни велосипеди е голям: ромбоидна или дамска рамка в няколко размера, 21 скорости, V-спирачки, непробиваеми гуми, кош за бутилки, голям кош, чанта с дръжки и верига с катинар за заключване.

 Ето как според личния туристически асистент Enjoy-Plovdiv.com може да изглежда Вашето Голямо Лудо Италианско приключение през следващите седем дни:

Ден първи: Индивидуално пристигане до Парма. Тук е срещата с вашия най-добър приятел в това пътуване – колелото… и  разбира се зареждате сили и енергия за предстоящото приключение в някое от местните ресторантчета.

Ден втори: След закуска колоездачният тур тръгва. Очакват ви цели 57 км приключения. Незабравяйте и фотоапаратите. Те щи ви трябват, защото ще преминете през Абатството в Парадина,  описано от Стендал като Чертоса Ди Парма. Следва Сан Секондо, където ще посетите "касейфисио“, мандра за сирене, която произвежда пармиджано Реджиано. Не пропускайте да дегустирате пармезана, който тук се произвежда по оригинална технология от преди 800 години. После продължавате към Фонтанелато. Там се намира внушителната крепост Сан Витали.

Ден трети: В този ден ще опознаете региона, където се произвежда пармиджано, както и  известната шунка от Парма. В Лангирано ще посетите "просчиутифисио“ и ще опитате деликатеса. Замъкът Торечиара, древната крепост на Монтечиаруголя, с изглед към река Енза и замъка Монтекио, красиви сгради и църкви в стария град на Реджо Емилия допълват 68-километровото ви приключение.

Ден четвърти: Днес първата спирка ще е в Кореджо - малък ренесансов дворец. Ще продължите през лозята на Ламбруско Ди Санта Кроче по път към град Карпи, перлата на Ренесансовия период  и древен дом на династията По. Последните 18 км, от общо 57 км дневен маршрут,ще минете на колело, за да стигнете до дестинацията си за деня Модена. Тук получите личен урок по готварство на традиционно ястие от региона на Емилия-Романя, а и ще може да опитате творението си.

Ден пети: Ден за много запомнящи се дегустации: автентичен балсамов оцет в Спиламберто; тарта Барози в сладкарица на Голини, намираща се в града на черешите – Виньола; вино„Ламбруско“ в град Кастелветро. Ще минете през Формиджине и  маршрутът ще ви върне в Модена. Вечеря в местен ресторант, който ще ви предложи типичното ястие  за региона "Gnocco e Tigelle". Ще имате възможност да разгледате и къщата на Лучано Павароти. И така неусетно ще сте изминали още 63 км.

Ден шести: Днешният колоездачен тур е от 68 км. Той тръгва от Модена по продължение на бреговете на река Секия, минаваща през провинцията и лозята. Първата спирка е в Нонантола с посещение на Абатството, датиращо от XII век. Ще продължите към Сан Джовани в Персицето, област  богата на исторически замъци и римски църкви. Ако сте пропуснали оцета на Спиламберто,тук ще имате много възможности за дегустации на балсамов еликсир. Ще следвате колоездачния маршрут през Сала Болонезе до Болоня.

Ден седми: След закуска се слага край на колоездачната обиколка. Но приключенията не спират до тук. Болоня е позната  с един от най-големите и добре запазени средновековни градски исторически центрове, пълен с ресторанти, кръчми, театри и магазини, които ако остане време на всяка цена трябва да посетите. Когато  приключите това приключение, не пропускайте да се насладите на резен мортадела и чаша Сангиовесе! Това е най-добрият начин да завършите пътуването си, което ще помните винаги!

 Онзи, който тръгва с вятър в косите, знае, че посоката на полъха винаги е една – към мечтите за нови хоризонти и нови преживявания. Въртейки педалите из познатите и непознати кътчета на Италия, с всеки изминат километър, ще сте все по-убедени, че това е страната, в която човек се влюбва още от пръв поглед.