Два имота в една от най-апетитните индустриални зони на територията на Пловдив се продават на търг, научи TrafficNews.bg

Става дума са терени с административни и промишлени сгради на Асеновградско шосе 1 с обща площ от близо 20 декара, чиято първоначална цена е малко над 2 милиона лева, което се равнява на 80% от направената оценка за стойността на имотите. За тяхната продажба на търг свидетелства документът издаден от частния съдебен изпълнител Христо Стоянкин. 

Имотите са собственост на "Главно управление строителство и възстановяване" ЕАД, което е 100% държавно участие в капитала. Тежкото финансово състояние на дружеството през последните години доведе до разпродаване на десетки апетитни имоти в цялата страна. ГУСВ е правоприемник на Държавното предприятие "Строителство и възстановяване", като през 2011 година, когато беше извършена промяната на юридическата форма, в акционерното дружество бяха апортирани стотици държавни имоти, но и пасиви. 

Проблемът е, че дружеството отговаря с имуществото си и предвид огромната си задлъжнялост, от които произлизат множество изпълнителни дела, се стига до разпродаването на редица активи.

Конкретните площи в Пловдив са от бивше соц предприятие и преди години са били на "тезгяха", ала частен купувач не е намерен. Според кадастралната карта и двата имота са публична държавна собственост, но ЧСИ Стоянкин посочи, че това не е така. 

"Кадастралната карта не е официален източник за информация, има си Имотен регистър", посочи той, но не пожела да каже каква по вид е собствеността. Факт е обаче, че имотите са собственост на търговско дружество, което е 100% държавно, както и че са апортирани от държавното предприятие /преди това строителни войски/, което ги прави опосредствено, принадлежащи на държавата. Разликата е, че когато имотите са в активите на акционерно дрежуство, марак капиналът да е държавен, решенията за разпореждане с тях се взимат от Борда на директорите, а не минават пред държавен орган. В случая обаче няма решение, а решение на съда по изпълнително дело. 

Първият имот от 7420 кв.м. е с лице към възловото шосе, а върху него са построени две административни сгради. Постройките са със сериозна обща разгърната площ от близо 2000 кв.м. - едното здание е триетажно и се разполага върху 482 кв.м. или има обща площ около 1466 кв.м, а другата сграда е едноетажна с площ от 432 кв.м. Първоначалната тръжна цена на терена, ведно със сградите е 1 148 505 лв.

Вторият парцел, долепен до гореописания, е с големина 11 956 кв.м, а върху него има две производствени сгради - триетажна с 366 кв.м. застроена площ и едноетажна с площ от 150 кв.м. Цената, от която ще започне наддаването за поземления имот, е 863 270 лева. И двата терена попадат в урбанизирана територия и са със предвидено ниско застрояване до 10 метра.

Срокът за участие в публичната продан на имотите е 17 октомври, като най-рано в края на месеца, ще стане ясно дали те ще преминат в ръцете на частник. 

Експерти в сферата коментираха за TrafficNews.bg, че съществуват способи, с които подобни имоти да бъдат защитени от разпродаване. Така или иначе обаче съдбата на "принудителната приватизация", която реално се осъществява заради задлъжнялостта на дружеството, застигна вече голям брой имоти, сред които базите на редица държавни предприятия, административни сгради и почивни станции - някога държавни, понастоящем вкарани в търговски дружеств, наследили будната кома на обезкостени държавни предприятия