Официално Здравко Димитров и Реформаторския блок се явяват заедно на изборите в Пловдив. 

"Заедно с Пепа Деведжиева, представител на Реформаторите регистрирахме в ОИК Пловдив Местна коалиция за участие в изборите - "Здравко Димитров - ДА РЕШАВАМЕ ЗАЕДНО". В Местната коалицията участват коалиция Реформаторски блок, Социалдемократическа партия, Български демократически форум, Българска нова демокрация и Радикал демократическа партия.", написа в профила си във фейсбук кандидатът за кмет Здравко Димитров. 

Здравко Димитров e роден на 22.05. 1963 г. в Пловдив. Средно образование завършва в СУ ”Васил Левски” в родния си град, а висше - в Пловдивския университет”Паисий Хилендарски”  специалност спортна педагогика. Магистър - по психология, публична администрация и финансов мениджмънт. От 1981 до 1991 г. е състезател по баскетбол в ЦСКА и ССК ”Академик” – Пловдив. От 1991 до 2007 г. се занимава с частен бизнес. От 1994 до 2007 г. е президент на баскетболен клуб „Академик“ - Пловдив. Участва в националния отбор по баскетбол, носител е на международни и национални награди, на сребърна и златна значка на БФ по баскетбол. През ноември 2007 г. печели мажоритарните избори за кмет на район „Западен” в Пловдив с мандат за периода 2007–2011 година.  През 2011 г. е назначен за областен управител на област Пловдив. Депутат в 42 и 43 Народно събрание.

- Какви са мотивите ви, за да се кандидатирате за кметските избори в Пловдив през есента?

-Като районен кмет и като Областен управител се сблъсках с редица проблеми, които до този момент не са решени. Сега искам да се справя с тях. Видях, че настоящата общинска управа на Пловдив изпусна много възможности, заради надменност, защото не комуникира с хората. Сегашният кмет и екипът му взимат решения на тъмно, в тесен кръг без да питат пловдивчани. Всички говорят за прозрачност, да се вижда какво правят политиците и как го правят. В община Пловдив няма прозрачност. Това са мотивите ми. 

Начело в Пловдив трябва да застане кмет, който се вижда с хората, пита ги за мнението им и чува ги. Важни са мненията и предложенията на обществените организации, гилдиите и т.н.

-Какви са вашите амбиции за града, ако спечелите местния вот?

-Искам пловдивчани да виждат какво става в общината, как взимаме решения. Искам хората да си обичат кмета, да имат доверие в общината. В Стара Загора и Бургас си обичат кметовете. Така е и в много други градове в страната. Не можем да сменим пловдивчани с други, че да му е угодно на досегашния кмет. Затова трябва да имаме градоначалник, който с работа да е заслужи уважение. Трябва да е ясно как се харчи бюджета. Простичко и ясно да се вижда как, къде и за какво отиват парите на пловдивчани.

Друг важен фактор е да доведем хора, които откриват работни места и да помогнем на пловдивския бизнес да изнася продукция, да подкрепим местните фирми. Така те ще наемат повече хора на работа. В момента общината не помага на местния бизнес. Вместо това натоварва пловдивчани с по-високи местни данъци и такси. Единствените свежи пари, които идват в града са изпросени от правителството. Аз имам добра лична и работна комуникация с премиера и с редица министри и знам откъде идва финансирането на града. Правителството ще продължи да помага на Пловдив, ако аз съм кмет. Ще има по-добри проекти, които да се финансират. Срамота е обаче Пловдив да е град, който все още очаква помощ от държавата. Пловдивчани сме кадърни и горди хора, имаме нужда от управници, които създават възможности и дават подкрепа. Не от такива, които единствено висят, така да се кажи, на врата на държавата и само чакат да получат пари.

Още в първите месеци от новия мандат, искам да потърсим инвестиции, да помогнем колкото можем на местните фирми да намерят пазари, за да има повече работа. Бързо трябва да видим с какви проекти ще получим повече финансиране по европейски програми в следващите 4 години.

-Какво е първото нещо, което ще промените в Пловдив?

-Първото нещо е кметът и екипът да си говорят с пловдивчани. Хората да участват в обсъждания и в подготовката на решенията. Това е просто нещо, но иска много работа, воля, сила и енергия. Не мога да допусна слаб кмет и слаб екип. Човек трябва да иска да отдели време, да чуе какво му казват хората, да търпи критика. Пловдивчани ще видят различен начин на работа още при бюджета за 2016 г. Той трябва да е по-добър, да бъдат финансирани повече и по-качествени дейности, да стигне до повече хора.

-Какви са водещите проблеми в община Пловдив към днешна дата според вас?

-В Пловдив има натрупано напрежение около общината, хората не й вярват. Съществуват съмнения у пловдивчани за корупция. Друг проблем е, че финансовата помощ от правителството се харчи непрозрачно. Пловдивските фирми са изолирани от общинската управа. От общината не обсъждат нищо с пловдивчани, никой не ги пита какво мислят. Общинската управа нарочно или не, не знам е набутала в ъгъла пловдивските културни среди и си търси някакви други. Пловдив винаги сме създавали култура. Настоящият кмет и екипът му вече я внасят отвън.

Какви са адмирациите и критиките ви към досегашното управление в Пловдив?

- Част  от критиките ги казах. Няма кой знае какво, с което да се похвалят кметът и екипът му. Всичко, дори работата Пловдив да стане културна столица на Европа през 2019 г. е свършена почти изцяло благодарение на правителството – и финанси и логистика. Другото си е историята на града, духа и характера на пловдивчани.

От община Пловдив трябва много, ама много да благодарят лично на премиера Борисов и на министрите в правителството. Това съм го казвал публично, както и в лични разговори с премиера. Истина е. Аз съм работил по много от пловдивските проекти като Областен управител. И съм казвал, че ако бъда избран за кмет, подкрепата на правителството ще продължи. Ние обаче ще привлечем много повече средства – от инвеститори и от евро проекти.

-Какво не постигна през този мандат кметът Иван Тотев?

-Трябва той да даде отчет и да отговори на този въпрос. Аз казах вече, че имаме слаба, затворена, че даже страхлива община. Насочен съм към това да я променим - да работим по различен начин.

-Как ще коментирате факта, че във вашата предизборна кампания получавате подкрепата на църквата в лицето на пловдивския митрополит Николай?

-Аз съм вярващ човек. Благодарен съм, че негово Високопреосвещенство вижда в мен, кандидат, който има морални качества и позитивна енергия да се справи. Имайте предвид, че никой не може да забрани или да задължи българските митрополити да говорят. Затова благословията на дядо Николай тежи. Тя е гаранция за пловдивчани. Ако ги разочаровам, ако сгреша и заприличам даже малко на днешните управници, дядо Николай ще е първият, който ще излезе да каже това на хората. Ако настоящите общинари, уважаваха пловдивчани, ако бяха вярващи, ако бяха добросъвестни, аз нямаше да получа подкрепа от пловдивския Митрополит.

-На какво мото ще заложите на изборите през октомври?

-Политиците винаги търсим една магическа дума, едно мото за успех. Хората не виждат нещата така. Няма само един проблем, има много. Няма едно решение. Нямам едно послание, имам много. Първото нещо, което имам да кажа на пловдивчани е “Решаваме заедно”.

-Как ще коментирате скандала, който се вихри около досегашния кмет Иван Тотев със злоупотребата на обществени поръчки на стойност 60 млн. лв.?

-Оставям скандалите на тези, които са ги създали и на гузната им съвест. Който е правил нещо незаконно, да си носи последствията. Заедно с целия ми екип гледаме към изборната победа и към това Пловдив да има кмет и управление, с които да се гордее.

TrafficNews.bg