Продължава срещата на Г-7 във френския курорт Биариц. След официалното откриване в събота вечер, лидерите на седемте най- развити индустриални държави започват същинската част от разговорите.

Те ще обсъждат ситуацията в Сирия, Либия, Иран и Украйна, отношенията с Русия, проблемите пред световната икономика, борбата с неравенството и въпросите на климата - сред тях и горските пожари в Бразилия, съобщи Нова тв. 

Заради различните си позиции вероятно участниците във форума няма да стигнат до общо заключително становище. Хиляди протестираха срещу срещата на върха в 4-километров поход до град на границата с Испания. В него се включиха антикапиталисти, природозащитници, алтерглобалисти. Днес предстои и срещата между британския премиер Борис Джонсън и американския президент Доналд Тръмп.

Протестите също продължават. Има яростни сблъсъци между противници на срещата на върха на Г-7 и полицията във френския град Байон. Протестиращите се опитаха да съборят полицейските ограждения, предаде БНТ.

Демонстрантите къртят парчета от приземни етажи на сградите и от тротоарите и след това ги хвърлят по служителите на реда. Полицията отговори със сълзотворен газ и димни бомби, след което протестиращите отстъпиха.

Байон се намира недалеч от Биариц, където започна срещата на Г-7. Според официалната програма, по време на сблъсъците в Байон, лидерите на Г-7 имат съвместна вечеря.