„Радвам се, че много от инициативите ми ще получат продължение. Вярвам, че в следващите часове ще набележим много нови идеи и средства за учените, иноваторите, за младите хора, за творците, за да постигнем такова европейско пространство, което да бъде на висотата на очакванията на младите хора.“

Това заяви еврокомисарят Мария Габриел, номинирана за нов мандат с ресор „Иновации и младеж“ в комисията на Урсула фон дер Лайен, чието изслушване в комисиите започна току-що в Европейския парламент в Брюксел. Понеже ресорът на българката е много голям - обединява две тежки дирекции, я изслушват две комисии на ЕП - по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование.

„И за в бъдеще хората ще са в центъра на политиките ми. В центъра е човекът. Полза за всички, без да бъдат делени на малки и големи. Ще опитам да надградя. Ще имам инициативи за гражданите и регионите. Тези таланти са Европа на сърцата, Европа, която вдъхновява нашата младеж, артисти, творци, спортисти“, обобщи в обръщението си на български и френски Мария Габриел.

В началото тя благодари на премиера Бойко Борисов и на избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. В момента тя представя амбициозните предизвикателства, които си е поставила.