Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония. Това заяви на брифинг Екатерина Захариева. От изявлението ѝ стана ясно, че изпълнението на договора ще бъде ключово, за да одобри България рамката за Северна Македония.

"В решението си за даване зелена светлина на преговорите е записано, че трябва да се спазнат добросъседските отношения, в частност - договора с България. През последните години веждамеи трайно неспазване на този договор и не говоря само за историческата комисия. Бавят се общи инсфраструктурни проекти, като коридор 8, наблюдава се и нежелание на Северна Македония да се придържа към формулата за езика, създават се административни пречки по отношение на някои български инвеститори", обясни тя. Тази нощ Захариева се е завърнала от Берлин, където се е провела среща между нея и македонския външен министър. 

"България винаги е одобрявала присъдеиняването не само на Северна Македония но и на другите 5 страни от Западни Балкани. Ще бъде жалко, ако македонците не се възползват от този прозорец, защото не всички държави членки подкрепят разширяването на съюза. Ако не искахме това, нямаше да сме първата държава, която признава Северна Македония. Чухме, че България не признавала реалността, напротив – дори с факта че първи сме признали съществуването на държавата. Непризнаването на историческата истина от тяхна страна обаче има сериозни последствия в настоящето", категорична бе тя. 

В Берлин се е постигнал напредък по отношение на някои по отворените въпроси. Усилията са наложени към одобряване на преговорна рамка. 

"В момента не сме в състояние да одобрим такава, но работим активно за отразяване оставащите изисквания на България", коментира още външният министър. Северна Македония, например, все още не е декларирала, че няма малцинствени и териториални претенции. Исканията на държавата ни ще са за гаранции, че договорът от 2017 година ще бъде спазен, особено в частта добросъседство и историческа комисия. 

"Позицията на премиера и правителството е ясна – ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще доведат до антибългарска кампания. Не можем да приемем да имаме отворени въпроси", заключи Захариева.