След хакерския пробив на сървъра на НАП държавата обмисля да вдигне заплатата на IT специалистите в администрацията, за да привлича по-кадърни кадри. От началото на годината е имало и два опита за пробив на системата на МВнР, но те са били неуспешни. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева пред Нова тв. 

„В Съвета за сигурност, който премиерът свика, обсъждахме как можем да подобрим възнагражденията на IT-специалистите в държавната администрация, така че да привличаме най-добрите, защото не са конкурентни на частния сектор, който е в постоянен недостиг на такива специалисти. Трябват по-високи заплати. Правим конкурс и никой не се явява”, обясни Захариева.

"Дали сме 100% защитени в ерата на информационните технологии? Разбира се, че не сме. Няма държава или институция, която да е. Едно от новите предизвикателства са хибридните войни. Трябват инвестиции в киберсигурността”, коментира още Захариева.

Тя обсъди и най-горещите международни теми, сред които и напрежението със Сърбия.

„Получихме извинения. Имах сериозен разговор с Ивица Дачич. Премиерът също имаше разговор с Ана Бърнабич. Той обясни, че е реагирал на публикации в техните медии, които очевидно са интерпретирали погрешно думите на премиера. Премиерът отговори като европейски политик и български министър-председател. Нямаше нищо, което да не беше коректно в неговия отговор”, заяви Захариева. „Извини се, обясни, даде интервю и пред техните медии. Мисля, че казуса е затворен”, каза Захариева.

Относно новоизбрания председател на ЕК, тя заяви, че това, което й е харесало в изказването на Урсула фон дер Лайен е, че е заявила намерение да работи за силна и обединена Европа.

„Наистина имаме нужда от обединение. В изказването си се опита наистина да подаде ръка към всички политически семейства”, коментира външният министър. „Няма да й е лесно, но тя е опитен политик”.

Относно завода на „Фолксваген”, Захариев заяви, че България е показала, че е конкурентноспособна.

„Готова е да премине от производство на части към производство на цели автомобили. Офертата на българското правителство и преговорния екип наистина беше много добра. Дори във финансово отношение сме доста конкурентно способни”, заяви вицепремиерът.