По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в София ще бъде извикан в понеделник в Министерството на външните работи. Повод за срещата е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан.

"Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел", призова Дачич пред държавната телевизия РТС.

Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов Борел да защитава интересите на ЕС.

Според Дачич "позицията на ЕС била, че Косово не е независимо".

Това обаче не е истина. Общо 23 държави на ЕС вече са признали независимостта на Косово, информира БГНЕС.

"Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден", каза със заканителен тон Ивица Дачич, чиято страна не е член на ЕС.

Ивица Дачич беше най-близкият сътрудник и дългогодишен говорител на Милошевич, включително и по време на агресията срещу Босна и Херцеговина и Хърватия, когато бяха извършени най-ужасяващите военни престъпления след Втората световна война, включително и геноцид.

Миналата седмица властите във Вашингтон призоваха "Дачич да спре да унищожава американските банкноти, защото тове е престъпление". Това стана след като Дачич собственоръчно написа върху стодоларова банкнота "Косово е сръбско".