Външният министър Екатерина Захариева е с отрицателен тест за коронавирус. Въпреки това остава под карантина заради контакта си със заразения зам.-министър Петко Дойнов. Всички негови контакти в Министерството също са негативни.

„Правилата са ясни и те трябва да важат за всички, след като си бил контактен в затворено пространство трябва да се самоизолираш“, заяви Захариева пред БТВ.

Тя е категорична, че това няма да и попречи на работата й, тъй като от март месец насам светът е преминал в нов режим на работа и всички международни заседания се извършват онлайн.

Относно това дали България може да каже „Да“ на пътя на Скопие към ЕС, тя заяви:

„Няма как на този етап да кажем „Да“, България е една от държавите, която подкрепя страните от Балканите и пътя им към ЕС, но подкрепата ни към Македония никога не е била без условия“, заяви министърката.

Тя е категорична, че позицията на България не може да се промени заради външен натиск.

„Договорът за добросъседство се е подписал през 2017 година и влезе в сила през 2018, като от пролетта наблюдаваме дали изобщо той се спазва.  Те трябваше да свикат комисия за да се проверява това, но не се случва. Ние нямаме претенции за това как се самоопределят македонските граждани и как определят техния език, но не може те да имат претенции за това как се определят българите, които живеят там. Не трябва те да се притесняват от това, че са българи и да се чувстват дискриминирани“, заяви тя.

„Не е само историята, а езика на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че не отразяването на историческата действителност се отразява на настоящото“, добави още Заариева.