Депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат решение на Народното събрание, с което да се задължи министъра на финансите да насочи 1 млрд. лева към фонда за гарантиране на енергийната система. Предложението се разглежда в енергийната комисия към Народното събрание.

Според един от вносителите на предложението, депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, министърът на финансите некоректно е попълнил държавния бюджет с пари от фонда и сега трябва да ги върне.

По темата думата взе и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По думите му, ако не бъде попълнен дефицитът във фонда, оглавяването от него ведомство трябва да увеличи цената на тока с 20% от 1 април.

"Аз подкрепям изцяло предложението за попълване на бюджета на фонда с 1 млрд. лева. Има два изхода или да бъде прието това решение или да се увеличи цената на тока за бита с 20%. Увеличението ще дойде от въвеждането наново на такса "задължение към обществото". С тази добавка ще се увеличи и цената на тока за бизнеса", обясни Иван Иванов.

Потърсихме за коментар и Министерството на финансите. Оттам уточниха, че подобно пренасочване на срества може да стане само с актуализация на бюджета. Инициативата за такава актуализация обаче е само на Министерския съвет.

Според министърът на енергетиката Румен Радев, който присъства на заседанието. Ситуацията с недостига на средства във фонда не е толкова сериозна и средства ще бъдат осигурени, за да не се увеличи цената на тока. По думите на министъра, действително има нужда от инжекция от държавния бюджет, но тя е в рамките на 420 млн. лева, а не 1 млрд.

"Има проблем във фонда, но проблемът не е Асен Василев. Проблемът е сумата, която трябва да плаща фонда на топлофикациите. Цената на тока от топлофикациите, например тази в София е над 900 лева за мегаватчас. Така фонда трябва да плати на тези дружества над 1 млрд. лева. Това е проблемът и председателят на КЕВР, много добре го знае", коментира Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

По данни на Рибарски в момента топлофикация остава длъжник на държавния доставчик "Булгаргаз", въпреки че получава милиони от фонда.

Според изнесената информация в енергийната комисия в момента Националната електрическа компания (НЕК) отново е задлъжняла към един от американските тецове - AES Гълъбово. Дължимата сума е 26 млн. лева. Сумата, която НЕК трябва да получи от фонда е 137 млн. лева към днешна дата, по данни на ведомството.