От ВМРО изразиха категорична позиция, че Северна Македония нарушава договора за добросъседски отношения и докато не се промени това партията няма да подкрепи преговори за влизането на страната в ЕС.

„Ние сме привърженици на идеята за общо бъдеще на двете държави в ЕС смятаме, че трябва да се разруши балканската стена, между двете държави. Ние сме радетели на мира и привърженици на десетилетната политика на България по отношение на Македония, но смятаме, че  двустранният договор за добросъвестно не се спазва“, това заяви Милен Михов от ВМРО.

Той посочи като примери за това отказа от строителството на коридор 8, съботиране на работата на двустранната историческа комисия, продължаващата манипулация в учебниците по история, негативната политика към България в медиите, както и спирането на българските инвестиции.

„Очакваме конкретни действия, а не декларации и размяна на реплики в добър тон. В историята си отиде титова Югославия и  с нея и титова Македония. Очаква конкретно правно обвързващи отношения, под формата на анекс, в противен случай България не може да приеме да участва в преговори за влизането на Македония в ЕС. Убедени сме, че не съществува външна сила, която да принуди което и да е българско правителство да жертва вековна история. Не може да се търгува с българския национален интерес, а всеки който направи това не може да разчита на нашата подкрепа“, заяви още Михов.