„Наблюдавам работата на Министерство на културата от дълго време, за него се говори като за Министерство на театъра.  Смятам да проведа разговор с премиера Бойко Борисов за Боил Банов, но решението дали ще има смяна, ще реши министър-председателят”, каза председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

Аргументите му са, че не защитава интересите на културата и посочи пример – не е защитена функцията  на Червената къща в София и тя се отдава под наем и се използва за дебати, а от галерия „Квадрат 500” нищо не се чува и нищо не се прави, а е само на 50 метра от основна туристическа дестинация като катедралата „Александър Невски”.

„Това отдаване под наем на някаква фондация е престъпление. Къщата на Моне, на Пикасо, на Миро не е къща за дебати, а музей. Само на Андрей Николов не е, на един от патриарсите на българското изкуство. Досега мълчах. Но това ще престане.  Той е дарил къщата си за музей”, каза скулпторът.

Рашидов заяви, че не разбира за какво е Министерство на културата и призна, че съжалява за номинацията на сегашния министър на културата на Боил Банов.

Скулпторът защити финансовия министър Владислав Горанов за изявлението му за мартиналите,  което обиди свободните артисти.

„Маргиналите в културата са моторите на света, заради които има държавни културни институции”, каза той и обяви, че е простимо, че Горанов не се интересува от култура.

Нужно е културата да притиска финансовите министри, за да може да ни имат доверие, иначе стискат портфейлите, заяви бившият културен министър.