Валери Симеонов отправи от Петрова нива тежки упреци към ГЕРБ и предупреди, че може да се разделят с големия коалиционен партньор, ако не промени принципите и политиката си на управление. Лидерът на НФСБ бе на Странджанското Оборище за честване на 116-годишнината от ИлинденснкоПреображенското въстание, където миналата вечер се събраха 8000 души. Заради африканската чума по свинете всички коли минаваха през дезинфенкционен пункт на входа за историческата местност.

Ще имаме Коалиционен съвет с Красимир Каракачанов и смятам, че предстоят доста сериозни промени в отношенията ни с ГЕРБ, тъй като държавата не върни в правилна посока. Намираме се в икономическополитическа криза. Ще извадим на масата тежките въпроси пред г-н Борисов още през септември, защото в последните месеци България получава много сериозни икономически удари, заяви Симеонов, цитиран от 24chasa.bg.

Проблемите били в енергетиката, животновъдството покрай африканската чума по свинете и в туризма. Според лидера на НФСБ кабинетът бил в тежка политическа криза заради ДПС, които през последните месеци възвърнали позициите си, които загубили, докато Цветан Цветанов бил вторият човек в ГЕРБ. Симеонов съобщи, че на събора в Жеравна наскоро се е срещнал с бившата дясна ръка на Борисов, но не разкри за какво са си говорили.

Питайте него, не мога да отговоря, заяви Симеонов на въпрос дали Цветанов смята да помага на патриотите или ще прави собствена партия. Но намекна, че се очаквали интересни резултати на местните избори в смесените райони, където ГЕРБ пробили по времето на Цветанов. За запазване на коалицията между Обединени патриоти и ГЕРБ зависело от поведението на големия партньор, при който се наблюдавал "ренесанс на погрешната политика от предходен мандат. Затова патриотите не смятали да поемат отговорност за грешките на ГЕРБ, гледайки как българската икономика се срива през последните 6 месеца. Сега ще има нова коалиция и това ще се случи в близките дни, добави Симеонов, имайки предвид Обединени патриоти след разрива с Волен Сидеров.