Властите в Сингапур решиха да удължат с още 4 седмици - до 1 юни - общонационалната карантина, заради пандемията от коронавирус. Това обяви днес премиерът Ли Хсиен Лонг.

Първите ограничения, по-специално закриването на училищата, бяха въведени от властите преди две седмици и трябваше да бъдат отменени на 4 май. Според официалните изявления, Сингапур до последния уикенд като цяло показваше положителна тенденция по отношение на намаляване на разпространението на вируса. Но през последните три дни в страната са потвърдени 3000 нови случая на инфекция наведнъж и този показател продължава да расте.

Според представители на здравните власти в страната, по-голямата част от случаите на заразяване са сред работниците мигранти, живеещи в тесен контакт - общежития. Според някои оценки, тези хора сега представляват повече от 60% от всички заразени с коронавирус в страната. Местните медии отбелязват, че най-малко 200 хиляди такива работници от Бангладеш, Индия и други азиатски страни са разположени на територията на града-държава и повечето от тях са заети в строителния сектор на икономиката.

Въпреки факта, че Сингапур показва голямо увеличение сред пациентите, смъртността от коронавирус в страната продължава да е ниска - 11 души от началото на епидемията. Премиерът заяви, че правителството работи за разширяване на капацитета на здравната система, за да помогне на повече пациенти.