В населените места, които са със статут на кметство и в които няма да се провеждат избори за кметове на кметства, ще се назначават кметски наместници. Това реши парламентът след като прие на първо четене промени в Закона за местната администрация и местното самоуправление.

Промените се налагат тъй като в 1222 села, които до сега са избирали кмет вече няма да имат това право. Заради новите изборни правила, приети през декември миналата година, избори за кмет няма да се провеждат в села с население под 350 жители избори. До сега кмет избираха населените места в които има над 100 жители. За да бъде назначен кметски наместник, по сегашният закон трябва да бъде закрито конкретното кметство - процедура, която е много дълга и тромава, а общинските съвети, които имат инициативата, все още няма да са избрани

Промените бяха подкрепени от 156 народни представители. Законопроектът е внесен от ПГ на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС.

Аргументите на вносителите са, че подобно решение е използвано и през 2011 г., когато отново е имало увеличаване на изискването за население в кметствата, в които да се произвеждат избори за кметове на кметства от 150 на 350 жители.

Прекрояват прекроения Изборен кодексУправляващите ще коригират изискването българите в чужбина да гласуват само в посолства и консулства