Уволняват шефът на правния отдел на Министерство на културата заради ремонта на Ларгото. Днес стана ясно, че ведомството е закъснало да обжалва неустойките по изпълнението на проекта. 

Става въпрос за висока длъжност на юрист от Правна дирекция към МК. Такава грешка е недопустима, подчерта Банов.

Така Министерството на културата няма да получи исканите над 750 хиляди лева, но и ще трябва да заплати над 70 хил. лв разноски по делото. 

От март месец до настоящия момент никой в Министерство на културата не е информиран за реалния ход по същество на делото. Така министърът на културата Боил Банов отговори на нападките от БСП днес в кулоарите на Народното събрание.

Това е фактическата ситуация до настоящия момент. Делата и процесуалните действия не минават през министъра, независимо кой е той, каза Боил Банов. Той е назначил дисциплинарен съвет към МК, който да разгледа работата на съответните служители.

Действията на Правна дирекция към МК не се съгласуват с министъра, защити се Банов, допълвайки, че намесването на името му в някакви хипотези е некоректно, не отговаря на действителните събития и нормативната уредба.

"Колко трябва да ми е акълът, че към този момент ме разследва прокуратура след вероломната атака на БСП, аз да правя каквото и да е, за да спирам или възпрепятствам делото. Това може да го роди само болен мозък", отговори министърът на културата на БСП.

На призивите на БСП за оставка от днес, Банов заяви, че даже не вижда какво може да им отговори. "Аз, ако съм за оставка, ще си тръгна. Те само с това се занимават и могат да си ми искат оставката колкото искат", категоричен беше Боил Банов.Той недоумява защо му искат оставката, като решението на съда не е минало през него. Банов носи отговорност дотолкова, доколкото е в неговите правомощия, а не това какво се случва в другите дирекции.

"Аз няма нещо, за което да не съм информиран, но някой ме лъже", каза министърът на културата и допълни, че има откровена лъжа и дезинформация по негов адрес."Явно целият сценарий беше на мен да ми се вземе главата още по-рано, но моята глава е карловска глава и трудно пада", отсече Боил Банов и посочи, че е премиерът Бойко Борисов също знае за случая.

Лично Банов счита, че този акт е продължение на сигнала на Елена Йончева - "Ало, Банов съм". Министърът на културата ще изпрати сигнал до прокуратурата, която да разнищи случая. "Който и друг в МК да е замесен по някакъв начин или да е знаел какво се случва, ще понесе своите наказания и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата", закани се Банов. Червените настояват за оставката на министъра на културата, който не проявил мъжество сам да се оттегли. Затова БСП настоя премиерът да му я поиска.

Припомняме, днес социалистите поискаха оставката на културния министър в кулоарите на парламента с аргумент, че Министерството на културата са пропуснали срока да обжалва пред ВКС решенията на две инстанции, с които Министерство на културата губи иска си.

Банов припомни, че на 12 февруари в МК постъпва определение от съда, че губи делото на втора инстанция от консорциума строител на Ларгото. Срокът за обжалване на решението е бил 12 март и до преди няколко дни Банов е знаел е, че се чака насрочено дело във ВСК за трета инстанция, пише News.bg

Допреди няколко дни на мен така, както твърди главния секретар, не е съобщено, че има развитие по делото, освен че се чака третата инстанция по съдебното производство, обясни Банов.

Служителят, който е оторизиран да води процесуалните действия по делото внася жалбата към ВКС на 13 март, а не на 12. Оттам насетне съдът връща след около десетина дни определение, че срокът за жалбата е изпуснат. След около седмица или 10 дни правна дирекция, без да уведоми от 12 март нататък нито Банов, нито главния секретар, внася в съда жалене на решението на съда, опитвайки се да обясни, че това не е така.

За Банов това не е случайно и поради тази причина ще сезира прокуратурата. "Това е с цел да бъде уронен моя престиж, да бъда ударен", заподозря той.

Снимка: БГНЕС