С премиера Борисов се чуваме делово, ще е лицемерно да кажа, че си говорим приятелски. Това заяви пред БТВ бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, хората около премиера му казвали това, което иска да чуе. 

"Човек може да направи по-задълбочен анализ и да продължи напред. Аз продължих напред. Подобни периоди винаги ме мотивират. Смятам, че целите, които си поставям, ще дадат резултати", каза  Цветанов, който на 7 юли на форум на ГЕРБ бе освободен от всички ръководни постове заради скандала "Апартаментгейт".

На 16 септември Цветанов, който бе и шеф на ПГ на ГЕРБ, учреди „Евро-атлантическият център за сигурност“.

Сред първите членове на Центъра са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

"Нямам никакво отношение към предизборния щаб, към всичко, което се прави като политики, като концепции, вече съм доста по-дистанциран от партия ГЕРБ", каза Цветанов.  Запитан за какво си говорят с премиера, когато се чуят, Цветанов каза, че Борисов го питал дали ще прави политически проект.

"Това му докладват на него. Аз му казвам, че съм фикусиран върху Евроатлантическия форум за сигурност. Ние сме равно отдалечени от всички партии", каза Цветанов. Запитан дали Борисов се притеснява, че той може да направи политическа партия, Цветанов отговори: "Мисля, че тези, които му докладват това, те се притесняват!"

"С опита, който имах в ГЕРБ, смятам, че този център сега е най-подходящото, което мога да направя", каза Цветанов. И коментира манталитета на хората около премиера така: "Хората около Борисов в момента са такива, които му казват това, което иска да чуе, а не да кажат истината за реалното състояние на държавата и реалното състояние на организационната работа на структурите!"

 Казвахте ли му очи в очи истината, попита водещата Жени Марчева, а Цветанов заяви, че според него истинското партньорство и приятелство е да бъдеш откровен. Винаги съм бил доста прям, каза той.

 "Още през 2005 г., когато се кандидати за кметските избори в София аз му заявих, че винаги ще му казвам истината, пък нека той да взима крайното решение. Винаги съм вярвал, че е по-добре да бъдеш откровен и искрен и аз винаги съм бил доста прям", бяха точните думи на Цветан Цветанов.

Той добави, че не гони реваншизъм, а е човек, който има здраво семейство и екип, с който да продължи да работи.

"Решетников участваше активно в президентските избори през 2016 година. Никой не казваше тогава, че е заплаха за националната сигурност", коментира шпионския скандал той.

"За мен е много по-ключово да вървим към тази посока, която ни дава евроатлантическа ценност. Трябва да имаме един основополагащ трансантлатнически път и връзка за да бъде Европа по-силна", посочи Цветан Цветанов.


"Комплексни са слабостите, които са допуснати в случая с НАП. Чух някакви интерпретации, че създаването на Евро-атлантическия център е имало нещо общо с пробива в НАП, чух че купувам ЧЕЗ, че купувам медии. Това просто е несериозно. Ние ще работим активно за противодействие на хибридните атаки", заяви Цветанов.

"Не трябва да сме толкова либерални към хора, когато става дума за такова тежко престъпление - убийство", коментира предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман той.

На въпроса вижда ли вмешателство на ГЕРБ в случая с БНР Цветанов каза: "Не смятам, но все пак ГЕРБ носи съответната отговорност, защото има мнозинство в парламента".

Въпреки че стои настрани от партийните дела, Цветан Цветанов изказа несъгласие с организацията за местните избори. Той коментира, че тя се е забавала с три месеца, признавайки, че на места ГЕРБ отстранява хора, които се смятат за близки до него.

,,Това е грешно като концепция", каза Цветанов и добави, че всяко едно предложение е представял на премиера, така че накрая Борисов да каже своята дума.

,,В момента административният подход, несъобразявайки се със структурите на ГЕРБ, ще има тежки последствия. Изборите в София ще бъдат тежки'', прогнозира настоящия началник на Евроатлантическия център за сигурност.

Според него няма и яснота кои са хората в гражданската квота за октомврийските избори.