Разжалваният от Бойко Борисов негов бивш заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов за първи път открито влезе в конфликт с премиера. Повод за това стана огласената след консултативната среща при президента позиция на родните власти, че ще поставят пред Скопие ултиматум да изчистят учебниците, надписите в музеите и паметните плочи в Северна Македония от текстове, които изопачават историята и са обидни за България.

Това веднага предизвика реакция на Евро-атлантическия център за сигурност, който бе основан наскоро от Цветан Цветанов. В огласена позиция на неправителствената организация се предупреждава, че България може да изпадне в международна изолация, ако блокира започването на преговори за приемане на Скопие в ЕС. 

ългарският национален интерес относно Република Северна Македония е нейната независимост, териториален интегритет и цялост. Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония стане част от ЕС и наш съюзник в НАТО, за да противостоим заедно срещу причинителите на нашите национални катастрофи, които и днес представляват екзистенциална заплаха за стабилността на региона", пишат от центъра на Цветанов.

В позицията се казва още: "Народът на Северна Македония очаква от България конструктивно отношение, а не вражеско размахване на пръст. Противниците на този процес, от двете страни на границата, през годините изградиха своеобразна "Балканска" стена между държави, споделящи обща история. Така те допринесоха единствено за своите политически кариери и за интересите на сили извън София и Скопие.

Простото политическо уравнение показва, че ултимативен тон от страна на политическия елит в България носи сериозни рискове за интереса на страната ни, на Република Северна Македония и на съюзниците и партньорите ни от ЕС и НАТО", пишат още хората на Цветанов. 

Бившият външен министър и депутат от БСП Кристиян Вигенин обаче заяви, че България не бива да допуска в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти.

"До дни правителството ще излезе с позиция по казуса със Северна Македония, както и с конкретни условия, които югозападната ни съседка трябва да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Началото на преговорите не означава членство. България не бива да допусне в ЕС страна, която не се отнася добронамерено или не изпълнява своите добросъседски ангажименти", заяви Кристиан Вигенин. Той отбеляза, че след подписването на Договора за приятелство и добросъседство, нещата не са се развили в най-оптимистичната посока и се намираме в ситуация, в която трябва категорично да заявим нашите условия.

Вигенин видя разнобой и между двамата вицепремиери Красимир Каракамнов Екатерина Захариева по македонския въпрос. 

"Смятам, че е недопустимо по такива теми да има такъв разнобой в правителството. Не може единият вицепремиер и външен министър да е на противоположна позиция с другия вицепремиер, който е министър на отбраната. Когато говорим за национална позиция, призовах първо правителството да си уточни позицията и след това да се търси по-широко съгласие", заяви Вигенин.

От партия "Воля", пък заявиха, че ако Северна Македония спре да изкривява историята ни, тогава ще й дадем подкрепа за ЕС .

"Докато Северна Македония не спре да манипулира общата ни история, България да не подкрепя кандидатурата й за членство в Европейския съюз. Позицията на партия "Воля" е категорична", заяви Полина Цанкова, зам.-председател на ПГ "Воля- Българските Родолюбци" на консултацията при президента днес.