Заместник-председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) и говорител Росица Матева заяви, че от събота, 20 април районните избирателни комисии са започнали своята работа по организация на изборите по съответните изборни райони. 

По отношение на гласуването на извън страната е обявен списъкът на държавите и местата, където ще бъдат образувани избирателни секции. По думите на Матева това са 60 държави, 786 места са посочени, като най-много места са в Турция - 160 и Великобритания - 131, Германия - 122, Испания - 64 и САЩ - 43.

"В 12 часа на обяд бе активирана възможността на избирателите, които ще гласуват извън страната, да подават заявление за гласуване в чужбина и вече повече от 150 заявления са подадени и потвърдени", каза тя.

Крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина е 14 май, 00 часа българско време.

Матева обяви, че до момента за регистрация документи са подали 10 партии и 8 коалиции, като всички те са подали и за двата вида избори едновременно. Срокът изтича утре в 17 часа. След изтичане на срока - от 25 април ЦИК ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети.

От 25 април до 8 май ще се приемат документи в ЦИК за участие в частичните местни избори. На 23 юни освен кметове на кметства, ще се избират и кмет на община Панагюрище, общински съветници в Борован и общински съветници в община Хасково.