Шестима депутати от парламентарната група на БСП става независими депутати, като прекратяват и членството си в социалистическата партия. Това обяви Красимир Янков и Валежи Жаблянов, като с тях брифинг дават Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев.

След тайния вот в събота през нощта от Националния съвет на БСП отпаднаха Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов, но и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, които бяха нейни конкуренти за лидерския пост на прекия избор.

Красимир Янков обяви, че с месеци са ставали свидетели на грубо погазване на устава на партията, създаване на интриги и скандали, които са целели единствено да запазят поста на Корнелия Нинова.

„Това се обслужваше с ресурса на партията и отделни медии. Говореше се за консервативен социализъм, патриотичен социализъм, екосоциализъм… като всичко това доведе до деидентификация на идейна рамка, в която присъстваме в политическото пространство. Компрометираните избори за председател на партията и ръководство, неполучения отчет за финансовото състояния на партията, многото жалби, констатираните жалби по време изборите и грубото нарушаване на устава – това остава след нас. Поради това единственото, което ни остава е оттегляне от парламентарната група на БСП и прекратяване на партийното ни членство. Оставаме нечленуващи в парламентарна група. Оставаме социалисти и ще продължим да утвърждаваме левите идеи”, каза Красимир Янков.

"Не можем да сме безмълвни свидетели на системно уронване на авторитета на българския парламент. За съжаление БСП участва в това. Днес ГЕРБ и БСП са едно и също ниво на обществено доверие" заяви Жаблянов.

Красимир Янков допълни, че в структурите на БСП имат много съмишленици и хора, които ги подкрепят. "Телевизията на БСП месеци наред  работи пропагандно за изграждане на образа на Корнелия Нинова. Никой от нас не е канен в ефира на партийната телевизия. Тя бе насочена да громи опонентите на председателя. И това се оказа с висока ефективност сред членовете, които разпознаха като враг своите съпартийци вместо партийните опоненти" заяви депутатът.