Американският президент Доналд Тръмп ще настоява за по-голям внос на втечнен природен газ в България, когато се срещне с лидера на страната Бойко Борисов в светлината на усилията на Вашингтон да намали доминацията на Русия на енергийния пазар в Източна Европа, пише англоезичното електронно издание на Радио Свободна Европа.
Освен това американският държавен глава „ще натисне“ Борисов да увеличи военните разходи на страната на срещата им в Овалния кабинет днес, твърди високопоставен източник от Белия Дом в конферентен разговор.

Изданието обяснява, че България, както повечето й източноевропейски съседи, задоволява основната част от нуждите си от петрол и газ от Русия, което, според Вашингтон, дава на Кремъл значително влияние върху тези държави.

САЩ са в разгара на безпрецедентен бум на производството на природен газ и техните енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия. Американските компании го доставят под формата на втечнен природен газ, уточнава медията.

Енергийната индустрия в България предлага „огромен инвестиционен потенциал за американските компании“, заяви висшият служител на Белия дом.

„Със сигурност се интересуваме от възможностите за износ на ВПГ в България и в други страни в региона“.

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата си среща с Тръмп. Хърватия се стреми да изгради плаващ терминал за втечнен природен газ, който потенциално би могъл да снабди някои държави в региона със суровината от САЩ. Борисов обяви хърватският проект за „важен“.

Срещата на Белия дом на Тръмп с Борисов ще бъде последната му с лидери от Централна и Източна Европа тази година. По-рано американският дъжавен глава посрещна лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочва източникът на Радио „Свободна Европа“.

Програмите за срещите по същество са фокусирани върху едни и същи въпроси от сферите на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, добави той.

Тръмп ще насърчи Борисов да достигне препоръчителните разходи за Алиансаот минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт, заяви официалният представител.

„България вече е член на НАТО от 15 години. И е време да покаже допълнително лидерство чрез увеличаване на разходите си за отбрана и участие в различни мисии на НАТО“, отбелязва източникът.

България наскоро се съгласи да закупи реактивни изтребители F-16, а представителят на Белия дом нарече покупката „важен етап“ в модернизацията на отбраната на страната и „важен знак“, че приема обещанието си за увеличаване на разходите за отбрана „на сериозно“.

Тръмп също ще повдигне въпроса за борбата с корупцията и защитата срещу руската „активност“, като например опитите за влияние върху резултатите от изборите, каза той.

България ще получи покана за започване на преговори за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в рамките на кабинета „Борисов 3“, твърдят пък високопоставени източници от правителството по повод на сегашната визита на премиера, пише "Труд".

ОИСР е известна като „Клуба на богатите“ и в нея членуват най-развитите страни в света, като често анализатори отбелязват, че в нея правителствените лидери обсъждат най-добрите практики и политики за икономически растеж и инвестиционни планове във световен мащаб. Поканата на България за ОИСР не е обвързана пряко с посещението на премиера във Вашингтон, но ще бъде във фокуса на разговорите с Тръмп.

Очаква се България да получи поканата за преговорите за членство в ОИСР през 2020 година, а правителството ни е извело началото им за свой приоритет, а кабинетът вече предприе редица мерки за ускоряване на подготовката ни за присъединяване към организацията.