Кметът Здравко Димитров утре ще покаже екипа, с който ще управлява Пловдив в следващите четири години. Очаква се на първата пресконференция в Община Пловдив Зико да представи повечето от заместник-кметовете, които ще въртят ресорите.  Не е изключено утре да бъдат представени само част от замовете, а другите да бъдат назначени на по-късен етап.

Едно е сигурно – екипът на Здравко Димитров ще бъде по-голям от този на Иван Тотев, откъм заместници.  До този момент Тотев имаше седем зам.-кметове, като този брой се очаква да скочи  поне до осем. На практика градоначалникът може да назначи колкото си иска заместници и да определи техните ресори. В момента те са:  образование и европейски политики; по здравеопазване,икономика и екология;  по култура и туризъм; спорт, младежки и социални дейности; по транспорт; по обществен ред и сигурност; по строителство и общинска собственост.

От сегашните кметове почти сигурно ще останат трима, като двама от тях ще имат промени в ресорите.  Бившият полицай Йордан Ставрев, който изненадващо влезе в екипа на Иван Тотев преди 6 месеца, ще запази поста си като зам.-кмет по обществен ред и сигурност.

Стефан Стоянов, който през последния мандат бе зам.-кмет по образование, европейски политики и бизнес развитие, ще се върне в ресора си от преди 4 година – култура. Туризмът, който досега бе заедно с  ресор култура, ще бъде причислен към Георги Титюков.  Лидерът на „Кауза Пловдив” отново ще бъде по спорт и младежки дейности, но новите му ангажименти, ще са свързани с туризма, който ще е за сметка на социалните дейности.   Там обаче преговорите не са приключили, като е възможно Николай Бухалов да поеме спорта, а Титюков да остане по туризъм и младежки дейности.  Досега Титюков отговаряше  и за социални дейности, но  този ресор ще бъде обединен със здравеопазването.

Общинските здравни заведения  ще бъдат дадени на бившия шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов. През последния мандат той бе общински съветник от квотата на местната коалиция на Здравко Димитров, но отстъпи мястото си в местния парламент, след като Божидар Здравков спечели дело в Административния съд за непреброени преференции. Сега д-р Калинов ще отговаря за ресора здравеопазване и социални дейности.

Един от най-важните постове е този по строителството и общинската собственост. За него фаворит е Пламен Райчев, който е шеф на Областното пътно управление. Преди това той Райчев бе зам.-кмет на Лъки и председател на Общинския съвет. Възможно е този ресор да бъде разделен и да има двама зам.-кметове.

Тодор Чонов, който доскоро бе спряган за зам.-кмет по сигурността, ще получи друго зам.-кметско място. Очаква се той да поеме транспорта в Пловдив, след като фаворитът Александър Държиков стана председател на Общинския съвет.

За поста на образованието се спряга  Петър Петров. Бившият кмет на „Източен“ през последните години без зам.-областен управител на Зико, а между двата поста бе и депутат.

Друг приближен до Здравко Димитров – Анести Тимчев ще дърпа юздите на общинската икономика. Бившият банкер и предприемач ще отговаря и за финансите, както и за европейските политики.  Все още не се знае къде ще бъде разпределен ресора екология, който досега бе с икономика и здравеопазване. Към този момент не се предвижда да има отделен зам.-кмет с този ресор, макар че борбата с мръсния въздух е един от основните приоритети на Здравко Димитров.

За най-висшия пост в общинската администрация – тази на главен секретар пък се спряга името на бившия общински съветник Ангел Ангелов.