Оставка на правителството в края на септември. Това е един от вариантите, които се обмислят в ГЕРБ. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в Сутрешния блок на Нова тв. „Премиерът каза, че за него подаването на оставка не е проблем. Това се е случвали два пъти досега. А и за истинския управник властта не е самоцел. Днес имаме Коалиционен съвет и днес или утре ще бъде взето решение. Когато обществото е разделено, този, който се грижи за държавата, може да направи ход назад. Но коалиционните ни партньори не мислят по този начин”, посочи Дончев.

Според него изборът не е лесен. Вариант обаче, при който Бойко Борисов да излезе в дълъг отпуск от 4-5 месеца, а самият той временно да поеме поста, не е решение. И няма да е честно спрямо избирателите на ГЕРБ. „Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които в годините са ни гласували доверие. От друга страна, се е натрупало напрежение в обществото. Или остава до изборите, или подава оставка и „се завърта рулетката” с връчване на мандат на следващите партии. Другият вариант е да подаде оставка в края на септември, за да може парламентът да гласува всички важни разпоредби”, посочи вицепремиерът.

И сподели, че личното му мнение е оставка на правителството веднага. Но, в интерес на държавата, ще е това да се случи в края на септември.

Томислав Дончев коментира и темата за саморазправата с журналист в „София Тех Парк”, където вчера се проведе конференцията на ГЕРБ.

„Всяка форма на насилие е осъдителна. Явно някой има интерес наше партийно събитие да бъде свързано с насилие. Надявам се МВР бързо да разбере кои са тези момчета и кой ги е изпратил. За мен това е провокация”, категоричен е Дончев.

Той обясни, че от партията не са наемали охрана за мероприятието. „Доколкото разбрах, тези момчета нямат нищо общо и с охраната на „София Тех Парк”. Наше момиче също беше бито, което доказва, че ние нямаме нищо общо с тези момчета”, заяви вицепремиерът. „Искам да попитам сещате ли се в новата история на България на друга партия някой да се е опитал да осуети политическо събитие? Наши младежи да са ходили на Бузлуджа”, попита Дончев, но не потвърди, че в провокаторите визира БСП.

СДВР започна проверка за саморазправата с журналист в София Тех ПаркДействията се извършват под надзора на Софийска районна прокуратура

Той коментира и темата със записа на министър-председателя, с който се свърза и неговото име. Категорично заяви, че над партията няма прокурорски чадър и че прокуратурата разследва всичко, което трябва.

„Със сигурност съм водил с премиера разговор за данъците на автомобилите. Но дали е бил толкова цветен, нямам спомен. Все пак е воден преди две години. Това е частен разговор, телефонен. Кой обаче записва министър-председателя? И кой друг български политик е записван и фотографиран – това е сериозен въпрос”, посочи Дончев.