Мигрантски натиск по българската граница няма. Това заяви пред БНТ Георги Любенов вицеопремиерът Томислав Дончев.

По думите му, ако има опити за преминаване, те са единични. Риск и повод за паника няма благодарение на работата на граничните служби и политиката, която води страната, категоричен е Дончев.

Вчера ЕК анонсира, че ако има нужда от помощ, България ще я получи. Към момента се справяме, подчерта вицепремиерът.

“Всички служби разполагат с много по-добра техника и съоръжения в сравнение с преди години. Мигрантската криза в България е овладяна. В Близкия Изток обаче, ситуацията е нестабилна и рисковете за Европа изобщо не са изчезнали”, каза Дончев.

Относно ситуацията с коронавируса, Томислав Дончев заяви, че действително у нас имаме белези на обществена истерия. Става въпрос за опити за презапасяване с хранителни продукти, което също не е добре, защото отваря път за спекулата, обясни вицепремиерът.

„Взели сме абсолютно всички мерки да ограничим коронавируса, ако се появи случай той да бъде диагностициран и изолиран, за да няма повече заразени хора. В крайна сметка, след седмица - две ще дойде пролетта, ще бъде топло и вирусът ще изчезне. Ще останат стопанските и икономически последици”, обяви още вицепремиерът.

Той коментира и разследването на испанската преса за недвижим имот на премиера Борисов в Барселона. Това е същата манджа, само че "претоплена на испански котлон", обобщи Дончев. По думите му, този път се цели атаката срещу премиера да ескалира отвън.

По повод предстоящото влизане на България в чакалнята на еврозоната, Дончев е категоричен, че няма риск и нито една щета за българската икономика. Големият въпрос е доколко вярваме на всякакви митове и легенди по темата за щетите от приемането на еврото.

„След приемане на еврото Гърция отбелязва години на най-висок растеж, проблемите идват много след това и те нямат никаква връзка с еврото, а са заради прекомерното теглене на кредити”, заяви Дончев.

По темата за следващите избори, вицепремиерът обясни, че има
предпочитания към определен тип машина за гласуване, която е с тъчскрийн на екрана, но и генерира хартиен вариант. По този начин, ако някой пожелае повторно преброяване на вота в съответната секция, хартиените бюлетини могат да се съхраняват в контейнер или урна.