Тигър или лъв? Това е въпросът, както казваше един датски принц. Този въпрос дискутира днес с широката общественост управата на новия пловдивски зоопарк. Много вероятно е да се формират два лагера - едните да настояват в Пловдив да се засели Царя на животните, а други пък да искат някой прекрасен екземпляр от семейство котки. 

Според нас обаче  дилема няма. Общината може да намери компромисно решение и да удовлетвори и двата лагера, като засели в местния зоопарк някой лигър или тигон. Това се хибриди, създадени между лъв и тигър, които така или иначе не могат да живеят в дивата природа. 

Лигърът е кръстоска между мъжки лъв и женски тигър. Лигърите достигат височина до 4 метра и е възможно да тежат близо половин тон. Най-известният лигър с височина над 3 м. на име Херкулес, живее в американския Институт за защитени и редки видове в Маями.  

Кръстоската между мъжки тигър и лъвица се нарича тигон. . За разлика от лигъра, тигонът е по-малък и по-нисък. Единствено женските могат да създадат поколение, защото другите са безполови.

 

На вниманието на управата на зоопарка! Има още няколко "хибрида", които могат драстично да намалят инвестициите, тъй като са две в едно.  

Зеброид 

Зеброидът се получава при кръстосването на зебри с коне, магарета или понита. Първият зеброкон е създаден през 1899 г. от шотландският проф. Косар Еуърт.  

 

Кама  

Камата е вид от кръстосването на камила с лама. Раждат се само в резултат на изкуствено оплождане. Камите имат къси уши и дълга опашка като камилите, но раздвоено копито, както при ламите, и най-важното – нямат гърбици.

 

 Леопон

 Леопон е кръстоска между мъжки леопард и лъвица. Главата на хибрида почти изцяло прилича на лъвската, докато останалата част на тялото му напомня повече на леопард. Лъвопардите са по-големи от нормалните леопарди, обичат да се катерят по дърветата и да плуват, но за жалост са безплодни. Първият документиран лъвопард се ражда в град Колхапур в Индия през 1910 г. 

 Нарлуга - белуга + нарвал

Зибронът е кръстоска от крава и европейски бизон

Wholphin - се нарича смесицата от косатка и тъпонос делфин

Тези животни със сигурност ще предизвикат огромен интерес сред публиката и ще наредят пловдивският зоопарк сред най- известните в Европа.