Тереза Мей предприе драматична атака срещу президента Владимир Путин в последната си голяма реч като премиер, като заяви, че руският лидер е "популист", който разпространява "цинични лъжи", пише евроскептичното британско издание The Daily Express.

В пространна реч в Чатъм Хаус, напускащият лидер на торите се оплака от разпространението на полулистките движения в Европа и извън нея. Тя твърди, че поляризиращите движения запълват вакуума от недоволството срещу левите в светлината на глобалната финансова криза и възгода на глобализация и технологичните иновации, пише "Фокус".

Мей каза на аудититорията си: "Все повече и повече работещи се чувстват притеснени, дали те и техните деца и внуци ще имат способностите и възможностите да се справят".

"И въпреки че проблемите се увеличаваха и преди финансовата криза, това събитие донесе години на трудности, които тепърва започват. Популистките движения използваха възможността да капитализират от този вакуум. Те възприеха политиката на разделение, идентифициране на враговете, които обвиняват за проблемите ни и предлагат на пръв поглед лесни отговори. По този начин те представят политика на поляризация, която гледа на света през призмата "ние и те" – печеливши и губещи. Който разглежда компромиса и сътрудничеството чрез международни институции като признаци на слабост, а не на сила. Президентът Путин изрази това ясно в навечерието на срещата на Г-20 в Япония, когато заяви, че либералните идеи са остарели, защото "са влезли в конфликт с интересите на огромното мнозинство от населението", казва тя.

"Това е цинична лъжа. Никой, който сравнява качеството на живота или икономическия успех на либералните демокрации като Великобритания, Франция и Германия с Руската Федерация, няма да заключи, че нашата система е остаряла. Но фактът, че той се чувства окуражен, за да произнесе това днес, показва предизвикателството, пред което сме изправени, когато се стремим да защитаваме нашите ценности", допълва още британският премиер в оставка.