Свободното къмпингуване ще бъде разрешено, но само в определени зони. Това реши Народното събрание с промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Това лято свободно къмпингуване обаче ще има, защото Министерството на туризма има 6 месеца, за да реши кои са конкретните зони, където ще могат да се поставят кемпери и палатки.

"Всеки един от нас иска този туризъм да се развива. Необходимо е да има правила, по които това да става като се опазва природата", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обаче срещна остри критики от страна на опозицията в лицето на БСП.

"Това означава забраняване на къмпингуването - тенденция, която в Европа върви на обратно", заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

С промените се въвеждат и тежки санкции за рушене на дюни - средно те са от 500 до 5000 лева. Санкции ще има, както за строителство върху дюни, така и за поставяне на чадъри и хавлии в тези защитени територии.

НПО секторът обаче има опасения, че не всички видове дюни са включени. Според Мирослава Петрова, която представлява над 20 организации, поредните редакции са само козметични и се занимават с минимални поправки, а не с реално опазване на дюни и защитени зони. Тя се закани, че всеки ден ще има протести на площад "Народно събрание".

Министър Ангелкова обаче отхвърли тези твърдения.

"Всички дюни, които са включени като защитени зони, върху тях има изрична забрана да се строи и да се поставят преместваеми обекти. Всеки строеж, които се е появил върху дюните, е незаконен и има изключително тежки наказания в закона", настоя тя.

Снимка: БГНЕС

За опъната палатка на дюни – 3000 лв. глоба, за опъната хавлия – няма!Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие