България трябва да търси балансирано и практично решение по отношение на доставките на газ, тъй като Европа продължава да е зависима от руското синьо гориво. Това заяви по Нова телевизия депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

"България трудно би се справила през зимата без доставките на газ от "Газпром", допълни той.

Според него трябвало да се търсят всякакви доставчици, включително и от Русия. Ние и в момента купуваме руски газ, само че през посредници, поради което цената му е по-висока, посочи Балабанов. По повод очакваните количества азерски газ през връзката с Гърция, Балабанов заяви, че и той бил руски.

Според него в предишното правителство енергийният министър Александър Николов искал да плащаме на "Газпром" по схемата с рубли, но вицепремиерът Асен Василев отказал. Балабанов каза още, че най-сигурните доставки били по тръбопровод, защото този от танкерите се оскъпявал. Важното е за България да бъде осигурен газ на ниска цена.

Партньор в следващия парламент на ИТН не можели да бъдат ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Можело да се мисли за преговори с останалите партии, но не трябвало да се дава повече власт на Асен Василев и Кирил Петков.