„Всички знаят, че аз съм политикът, който е водил най-много битки с Бойко Борисов, не кавги, а политически противопоставяния и по същество”. Това каза лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев по адрес на критиките, които получи от съпартийците заради похвалните си думи към министър-председателя.

 Станишев нарече Борисов държавник по повод обещанието на премиера да подкрепи кандидатурата му за председател на Европейския парламент. След това обаче оттегли кандидатурата си, защото не прие договореното в Брюксел. „Г-н Борисов в дадения случай действаше, изхождайки от националния интерес, и очаквано от българските граждани, мисля, че хората достатъчно добре оцениха това негово поведение, както и това, че ЕС ми оказа такава чест”, поясни Станишев.

„Ние не можем да се съгласим с думите на г-н Станишев, че е г-н Борисов е държавник. Г-н Борисов за нас е провален политик и води България към дъното”, коментира  пред БТВ в парламента депутатът от БСП Стоян Мирчев.

Не всички в Столетницата обаче одобриха острата реакция срещу Станишев. „Според мен е прибързано. Моите съвети винаги са били към ръководството да събира силните лидери, а не да разделя”, каза Антон Кутев.

„Не съм гласувал за Станишев, побеждавал съм го на избори, но сме запазили нормално европейско поведение. Подкрепих Станишев така, както премиерът на Холандия Марк Рюте подкрепи Франс Тимерманс, въпреки че са от различни партии". Това каза пред журналисти в Познан премиерът Бойко Борисов и думите му бяха публикувани на стената му във фейсбук.

Борисов отбеляза, че Сергей Станишев е лидерът на ПЕС и е избран от социалистите в цяла Европа. „Така и аз подкрепих Станишев. Къде е драмата? Той ми казал едно: „Благодаря“. Ти разбираш ли за какви хора става въпрос? Тези, които претендират, че искат да ходят в Европа“, допълни по адрес на БСП още министър-председателят.

„Виждате тук как се отнасяме един към друг - с приятелство, с уважение. Знаем, че има проблеми, много проблеми, но по' ли е добре тези хора да са извън Европейския съюз или да са извън НАТО, или да са там при нас? Затова им помагаме. Виждате, Европа го оценява - дава ни председателство една година. България, преди аз да стана премиер, не е била въобще член...".