Сергей Станишев категорично заяви, че няма амбицията да се кандидатира за лидер на БСП. Той добави още, че следи с голяма тревога подготовката на предстоящата кампания за нов лидер на БСП. 

„Виждам една опорна точка, която се налага през последната седмица централизирано с няколко говорители. Внушението е едно: тези, които критикуват действащия председател и ли ще се състезават срещу него, изпълняват поръчка на ГЕРБ. Това е изцяло фалшива опорна точка. Много от тези хора, които изразяват тревога като Георги Пирински и Велислава Дърева, никой не може да ги заподозре в това. Част от говорителите обаче са много недостоверни – като Румен Овчаров, който нарича председатели на областни общински съвети „барони“.

„Какви барони са те, това е ядрото на партията, което организира всяка една кампания, защото не е достатъчен само национален щаб“, отбеляза още Станишев. 

Георги Гергов е избран за удобна мишена на ръководството, виден е тандемът Нинова – Овчаров. Не случайно, човекът, който ще готви основния политически документ на конгреса, е Румен Овчаров, посочи Сергей Станишев. Според него трябва да се успокои обстановката и всички, които имат правото да се кандидатират за лидер, да го направят.

„В много кратки срокове може да се организира заседание на Националния съвет, то да вземе съответните решения и да се върви по установения ред. Това което очаквам и искам да видя в тази кампания е състезание на идеи и платформи, нямам властови амбиции, не е в дневния ми ред да се кандидатирам за лидер на БСП“, категоричен беше лидерът на ПЕС.

 

Решението на ЕК в някакъв смисъл е историческо, защото извежда европейската интеграция на ново ниво. Никога до сега не е правено такава решителна стъпка – да се издава общ дълг с общи гаранции. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ лидерът на ПЕС – Сергей Станишев по повод предложението милиарди за спасителна програма след кризата с COVID-19 да бъдат взети като заем на световните финансови пазари, който ще връщат всички държави в продължение на цели 30 години.

Това е много сериозна помощ за България от страна на ЕС. Ние често обичаме да критикуваме, но единствената реална подкрепа за нашата икономика и социалния ни сектор идва от ЕС. Ако съберем тази сума с това, което ще дойде по линия на кохезионни и други фондове, в рамките на редовния бюджет на евросъюза за следващите 7 години, ще имаме на разположение близо 30 млрд. евро, обясни Станишев. 

По думите му има два фактора във всеки антикризисен план, които са решаващи. „Първият е време – тук много дълго се съгласуват позиции, този процес не е приключил. Важно е да се задейства този план час по-бързо. Вторият фактор е мащабът – тази сума, която се предлага от Комисията, вече е достатъчен инструмент за подкрепа на европейските икономики. ПЕС единодушно се обяви в подкрепа на този план“, посочи Сергей Станишев.

По думите му голямото предизвикателство е как в България ще бъдат изразходени тези средства. Според Станишев трябва да има  икономически антикризисен щаб, защото мащабът на икономическите щети вече е много голям.

„Ще бъдем задължени да представим Национален план за възстановяване. Той не може да бъде само един план на правителството – трябва ни широка кръгла маса, с експерти, браншови организации, синдикати и работодатели, с опозицията, за да се видят всички идеи. Да се види кои сектори са най- засегнати. Най-важното е не просто да възстановим статуквото преди тази криза, а да видим къде са възможностите за ускорено развитие на икономиката“, отбеляза Станишев.