63-годишният италианец социалист Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той спечели поста след балотаж на пленарното заседание в Страсбург днес.

Сасоли бе номиниран снощи на заседание на групата "Социалисти и демократи", член на която е и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който също беше спряган като номинация. Според бившия лидер на БСП обаче той е помолил колегите си да не го издигат.

Той спечели 345 гласа при положение, че му бяха необходими 334 на повторното гласуване.

При първия вот Сасоли събра 324 гласа, следван от чеха Ян Захрадил (162 гласа), германката Ска Келер (133) и испанката Сира Рего (42).

Досега шеф на Европейския парламент отново беше  италианец - Антонио Таяни. Сасоли, е роден е във Флоренция. Евродепутат е от 2009 г., това е третият му мандат.

Той е известен телевизионен журналист, а в политиката влиза през 2009 година, когато се кандидатира за евродепутат от лявата Демократическа партия в Централна Италия.

След като е избран, става лидер на групата на италианските демократи в Европейския парламент.

През 2013 година се кандидатира за кмет на Рим, но не е избран.

На европейските избори през 2014 година той е преизбран за член на Европейския парламент и на 1 юли същата година е избран за заместник-председател на европейския законодателен орган.

На европейските избори през 2019 година е преизбран за трети мандат за евродепутат и на първата сесия на Европарламента в новия му състав е избран за негов председател, като член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Сасоли е женен и има две деца.