Сотир Цацаров е новият председател на Антикорупционната комисия, решиха депутатите.  Със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се" утвърдиха  Цацаров да оглави КПКОНПИ.

Цацаров бе предложен за поста от управляващата коалиция. Съгласно процедурните правила за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

За кандидатът на ПГ на "Воля - Българските родолюбци" Симеон Найденов гласуваха 12 народни представители, "против" - 42 и "въздържали се" - 136.

"От деня, в който съм освободен, няма пречка моят заместник – избраният за главен прокурор Иван Гешев, да встъпи в новата си длъжност", обясни Цацаров след гласуването. Неговият мандат трябваше да изтече на 10 януари.

Цацаров съобщи, че още днес ще подаде оставка в прокурорската колегия към Висшия съдебен съвер и за последен път ще я предеседателства.

След това оставката му ще бъде гласувана от пленума на ВСС, който има заседание утре, а след това президентът трябва да издаде указ за освобождаването му като главен прокурор. От този момент Цацаров може да се нагърби с ръководството на КПКОНПИ.

Очаквайте подробности!