След изборите наесен ГЕРБ ще затвърди и увеличи позициите си в местната власт, а БСП ще загуби традиционни позиции. Това се посочва в анализ на Института за дясна политика /ИДП/.

Според анализа ГЕРБ е относително стабилна, както и парламентарното мнозинство също. Основният фактор за тази стабилност е липсата на реална управленска алтернатива и тежко фрагментиране на опозицията. Гаранция за стабилността на правителството са добрите отношения между Реформаторския блок и ГЕРБ, твърди председателят на института Нено Димов, цитиран от БТА.

Въпреки че беше депутат от ДСБ в предишен парламент, той призна, че има забавяне на реформите в здравеопазването и пенсионното осигуряване.

Според института - БСП след конгреса си през април остава същата и по всяка вероятност демонстрацията на спокойствие по върховете ще продължи до местните избори.

При провал и на този вот обаче е много възможно да се стигне до смяна на председателя Михаил Миков.

Въпреки частичния успех на изборите в Сърница, ДПС продължава да се намира в криза, смятат от ИДП.

Председателят на двжението Лютви Местан все още не успява да бъде лидер, а имитира лидерство, смята Димов.

От института прогнозират, че след местния вот Реформаторският блок ще се рестартира, коалиционният формат няма да издържи и ще трябва да направи избор между сливане и разпад.

Според анализа Патриотичният фронт е иззел националистическата ниша и се е стабилизирал, а "Атака" продължава устойчиво да се развива като партия на руския интерес в България.

По отношение на АБВ от института смятат, че въпреки преизбирането на Георги Първанов за председател, след местните избори напрежението в партията ще се засили до степен да се отрече от своя лидер.

Парламентарната група и лидерът на АБВ сякаш живеят паралелни политически животи, сочи анализът.

Според ИДП най-значимият процес в българската политическа система е оформянето на либерално-консервативен разлом, който все повече измества противопоставянето по оста комунизъм-антикомунизъм. Според анализа в ход е процес на формиране на нова левица и нова десница.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg