Слави Трифонов беше избран за лидер на учредената днес в София партия "Има такъв народ". В конгресна зала "Рейнбоу Плаза" 808 делегати гласуваха устава на политическата сила, както и състава на изпълнителния съвет. В него влизат Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев като зам.-председатели, Виктория Василева ще е главен секретар, а останалите членове са Александър Вълчев, Драгомир Петров и Филип Станев, съобщи „Дневник”.

По време на учредителното събрание беше избрана и Арбитражно-контролна комисия. Неин председател е Иво Атанасов, а членове са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Пламен Данаилов, Филип Попов, Пламен Николов и Румен Попов.

Новото лого на партията представлява стилизиран восъчен печат с името на партията на син фон. Именно логото беше причината за отказа на съда да бъде регистрирана първата партия на Трифонов "Няма такава държава". То съдържаше в себе си цветовете на българското знаме.

На пръв поглед логото е единствената разлика между старата и новата формация. Учредителната декларация на "Има такъв народ" повтаря дословно принципите и целите, заложени в документа от създаването на "Няма такава държава".

В словото си пред делегатите Слави Трифонов заяви, че случилото се с "Няма такава държава" е направило така, че "да ни извикат на бис, за да се настървим още повече". Той за пореден път подчерта, че ще се бори резултатите от проведения от него и екипа му референдум да станат задължителни.

"На референдума 2 милиона и половина поискаха конкретни промени. Ние с вас имаме правото да създадем този политически продукт и да се борим за тези 2 милиона и половина, които искат да се променят нещата. И ние ще го направим. Вече тази политическа измишльотина не може да съществува. Това ще приключи. И то ще приключи на следващите избори, когато и да са те. Ние сме средство. Ние с вас сме само инструмент. Аз и вие създаваме инструмента, с който два милиона и половина и още повече българи искат да се реализират техните желания - мажоритарни избори, електронно гласуване, задължителни избори и още неща", заяви Трифонов пред делегатите.

Той добави, че ако се налага ще учредява партия и за трети и дори четвърти път, като описа настойчивостта си с израза "не можеш да спреш гората да се разлиства".