Лидерът на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание.  Централната избирателна комисия (ЦИК) заличава Станислав Тодоров Трифонов от листата на партия „Има такъв народ“ в 15-и изборен район – Плевенски, и в 25-и изборен район – София, в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г., се посочва в решение на комисията.

Постъпило е и заявление от Николай Тонев Колев от ДПС с искане да не бъде обявен за избран за народен представител. ЦИК заличава Колев от листата в 27-ми изборен район – Старозагорски. 

ЦИК заличава и Иса Емин Бесоолу от листата на ДПС в 27-ми изборен район – Старозагорски, както и Николай Неделчев Юруков от листата на ДПС в 22-ри изборен район – Смолянски, след подадени заявления, че се отказват да са народни представители. 

Постъпили са заявления и от Христо Христов Петров от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, от Ивайло Ванев Вълчев от партия „Има такъв народ“, от Кристиан Иванов Вигенин от коалиция „БСП за България“, от Станислав Добринов Стоянов от партия „Възраждане“, с което заявяват, че желаят да бъдат обявени за членове на Европейския парламент и да не бъдат обявявани за народни представители.

С решение на ЦИК от днес Христо Петров, Ивайло  Вълчев, Кристиан  Вигенин и Станислав Стоянов, са обявени за избрани за членове на Европейския парламент, поради което следва да бъдат заличени от съответните листи на партиите и коалициите в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.