Шоуменът Слави Трифонов, който обяви влизането си в политиката, се мери по доверие с най-рейтинговите партийни играчи и дори изпреварва премиера Бойко Борисов.  

Това се вижда от независимото изследване „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“ за доверието в политици и институции в края на политическия сезон.

Изследването е направено сред 833 души между 5 и 12 юли по метода лице в лице. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Сред политическите лица на най-висок рейтинг се радват президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова. За държавния глава положителният рейтинг е 56% спрямо 26% негативен и 18% колебаещи се в оценката си, докато за Манолова 55% са положителните мнения, 27% негативните, 17% се колебаят, а 1% твърдят, че лицето им е непознато.

Социолозите от "Галъп" отбелязват, че традиционно високо доверие получават фигури, които стоят по-скоро извън ежедневния непосредствен политически дебат.

С по-ниско доверие са личности на по-оперативни ръководни постове и личности, които по-отдавна са в политическия процес. При доверието в партийните фигури значение играят електоратите - колкото по-голяма е една партия, толкова повече доверие би получил съответният лидер. Затова и автоматичното сравняване и „класиране“ едва ли е най-правилният подход.

Така след Радев и Манолова на трето място се класира Слави Трифонов, който се радва на 39% доверие, 41%, 19% колебаещи се и 1%, които твърдят, че не са чували за него.

Позиционирането на Трифонов в класацията с политическите личности идва ден, след като той обяви, че смята да създаде собствен политически проект. Тъй като обаче този пролитически проект все още не е реалност, важно е да се напомни тук, че резултатите от изследването отразяват доверието в самия него, а не потенциала на евентуалната му бъдеща партия.

Кметът на София Йорданка Фандъкова през юли 2019 г. получава 31% доверие срещу 47% недоверие. Останалите се колебаят или не могат да отговорят.

Сред партийните лидери, водещ по доверие остава премиерът Бойко Борисов, който получава 30% срещу 54% недоверие, 16% се колебаят. Той продължава да поддържа сравнително висок рейтинг с лек спад през пролетта, което отново вероятно се дължи на скандалите, застигнали ГЕРБ по това време. При него обаче няма някакви сериозни изменения, като около 1/3 от българите му симпатизират, но 50% са настроени отрицателно.

Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов имат идентични резултати с малко над 20% доверие. Недоверието спрямо Нинова обаче е доста по-високо - 64%, докато при Каракачанов е 59%.

Мария Габриел също има 22% доверие и 49% недоверие, но тя продължава да е сравнително непозната личност за много от хората - 11% не са чували за нея, а 18% не могат да преценят.

С най-ниски проценти на доверие тук се отличават лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ (9%), лидерът на "Атака" Волен Сидеров (8%), както и лидерите на две от партиите в Демократична България - Христо Иванов (7%) и Атанас Атанасов (6%). При тях двамата обаче недоверието е по-ниско (51% и при двамата) за сметка на по-ниската разпознаваемост (най-високата в цялото изследване), докато Сидеров и Карадайъ се върти около 80-81%.

Доверието в парламента в края на политическия сезон е 21%, срещу 72% недоверие. Останалите се колебаят. Правителството завършва политическия сезон с 29% доверие срещу 62% недоверие (останалите се колебаят).

Новият политически проект на Дългия ще носи името "Няма такава държава", като едноименната му песен и неговата цел ще бъде "превръщането в закон на всички решения на референдума, който Трифонов и екипа му инициираха през 2016 г. "Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3 млн. и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. Тя се направи, че този референдум не е съществувал", каза Трифонов. Той заяви, че волята на гласувалите е пренебрегната , а той още по време на протестите е заявил, че "ако политическата класа не иска да ни гледа отвън, ще ни гледа отвътре."

"Слави е разсъдлив човек, такива са и от екипа му. И те знаят, че ако ще скачат на избори, това не е най-силната им дисциплина. Те градят национален имидж", заяви политологът Първан Симеонов пред TrafficNews.

Политологът не очаква Трифонов да се хвърли през глава наесен, но все пак да изрази някакво отношение към местните избори.

Според него Дългия ще се позиционира като трети опозиционен глас. 

"Но виждам и още нещо – той се мъчи да стои на равни разстояния от всички. В неговото предаване съм виждал и популисткия дискурс – „всички са маскари, да ги махаме”, и прозападното и либералното – дейци на градската десница да говорят. Това ще му е играта – да се позиционира на равни разстояния от всички", добави Симеонов.

ГЕРБ има навика да си произвежда партньори, с които да неутрализира протестните настроения, да изпуска контролирано парата. Патриотите свършиха точно тази роля – протестен играч в управлението. Може ГЕРБ да си правят такава сметка. Друг е въпросът, че Трифонов не е толкова контролируем. Той държи на свободата – показал го е. Има собствено мнение. Той е един от малкото хора, които не се боят да казват определени неща. И ако си прави някой сметката, че той ще му бъде патерица – това ще е твърде неудобна патерица, категоричен е още политологът.

Ако Слави стане патерица на ГЕРБ, то тя ще е много неудобнаТрифонов ще се опита да стои на равни разстояния от всички, има шанс като балансьор да управлява един ден България, казва политологът Първан Симеонов

Дългия влиза в политиката- честито на Атака, ВМРО, НФСБ! Рязко загубиха електората сиФейсбук размисли и страсти на тема "Нема такава държава"