Ангел Джамбазки успя да предизвика скандал в Европейския парламент. Българският евродепутат направи жест с ръка в залата на Европейския парламент в Страсбург, който напомня на нацистки поздрав.

Това предизвика недоволството на евродепутатите по време на изказване на Джамбазки във връзка с дебат за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото.

Когато евродепутатът приключва речта си и тръгва да излиза от залата, той се обръща и изпъва дясната си ръка, преди да напусне.

Джамбазки написа в Туитър, че не е искал да прави нацистки знак, а е искал да се извини за закъснението си и затова вдигнал ръката си, а жестът бе осъден и от председателя на институцията Роберта Мецола.

"Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там",  написа тя в платформата.

Пина Пичерно, която е зам.-председателката на ЕП заяви, че с помощта на камерите в залата ще бъде доказано дали е имало подобен поздрав.

В случай, че се потвърди, отправянето на такъв жест от евродепутата, ще му бъде наложено наказание.

Тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба.

Жестът бе определен като „скандален и недостоен”, от  Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон.

"Ще направят проверка и ще ми дължат строго извинение. Това е абсолютна глупост, чудят се за какво да се хванат. Измислят си причина и припознават призраци и жестове там където ги няма", коментира Джамбазки пред Нова телевизия.

Той разказа и какво се е случило. "Изразих подкрепата си към правата на европейските граждани. Започнах спора си с колегите в залата. На излизане чух, че председателстващата ни призова да не говорим в залата, защото й пречим да води заседанието. Чух я обърнах се и просто й помахах в знак на това, че съм я чул и се извинявам. Вместо да се съгласи, че съм я чул и разбрал, си измисли тази глупост", обясни Джамбазки.