Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази категорична подкрепа към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и заяви, че подаването на нейната оставка изобщо не е на дневен ред.

„Тя е изключително сериозен човек, политик и обаятелна жена. Такива качества рядко се срещат в политиката. Искам да изразя подкрепата си към нея и нейния пост“, каза Симеонов в ефира на Нова телевизия.

На въпрос дали Караянчева трябва да подаде оставката си заради последните си изказвания, които предизвикаха негативни реакции, Симеонов отговори:

„Каква оставка, какви 5 лева, това вече е претоплена манда. Къде виждате недоволство. Това, че са се събрали петима души ли е най-важната тема и трябва да се обсъжда в прайм тайма на телевизиите. Не стои на дневен ред оставката на Караянчева, тя си върши чудесно работата. На мен не ми прави впечатление, че някой, който протестира срещу метрото го спира. Съвсем добре е казала „Като не ви харесва метрото, не го ползвайте“. В случая става въпрос за изказ на политическо събрание, вие знаете ли какво говорят другите политически лидери на техните събрание. На събранията на ДПС призовават да се гласува за техния кандидат, защото „българите пак ще тръгнат да ни преименуват“. Това се прави на турски и имам доказателства за това“, каза Симеонов.

 Според него към този момент връзките между ГЕРБ и ДПС са напълно скъсани и това се е случило още в началото на протестите. Той, обаче категорично заяви, че тръгналите си трима министри не са имали нищо общо с партията на Карадайъ. Те са били върха на айсберга.

„Липсата на връзка между двете партии се вижда ясно в момента и в това, че ДПС не подкрепят ГЕРБ в парламента“, каза той.

Симеонов е против и съставянето на експертен кабинет.

„За шест месеца не може да се състави експертен кабинет, къде ще намериш експерти, всяка смяна на министър води до парализа в съответното звено. Нужни са поне четири – пет месеца, за да се влезе в ритъм. Какво ще донесе това на България?“, коментира той.

Според него машинното гласувано е обречено на провал към този момент и една от причините за това е пандемията, която е стопирала няколко месеца необходимите процедурите.