Покойници влязоха в изборната битка. В документите за регистрация на независимия кандидат за кмет на Свищов Никола Терзиев има подписи на починали хора и такива, които твърдят, че не са слагали параф. 

За това алармира в сигнал до Районната прокуратура общинският ръководител на ГЕРБ в крайдунавския град д-р Кристиян Кирилов.

Според него има доказателства за подправяне на данни в списъците с избиратели, подкрепящи независимия кандидат. Манипулираните списъци са били предоставени на ОИК от инициативния комитет, който организира номинирането на 26-годишния Никола Терзиев.

Съгласно изборните правила, право да посочват и регистрират независим кандидат за кмет в градовете с до 50 000 жители, какъвто е Свищов, имат най-малко 500 избиратели от общината. От проверката на ГРАО се установило, че представените в списъка общо 737 избиратели, коректните записи, установени от ГРАО, са едва 491. Поради недостигът на 9 гласа е депозиран нов списък с 19 лица, за които няма данни как са събирани и дали са действителни, твърдят от ГЕРБ.

В допълнение, в списъка с подкрепящи кандидатурата, има подписани починали хора, информация за които вносителят на сигнала е предоставил на прокуратурата. Един от вписаните покойници например е жена, която от години живее в Гърция и наскоро починала там.

"Нямам протокол от ОИК и ЦИК и не знам какви гласове са отпадали и какво се е случвало. Не знам как на ГЕРБ е предоставена тази информация, а на мен не?", коментира пред TrafficNews Никола Терзиев. Той уточни, че подписите са събирани с пълномощно от инициативния комитета и всеки провокатор от друга партия може да се е разписал с измислен или невалиден подпис или да е вписал данни на починал човек, ако е искал да предизвика скандал. 

"Доколкото разбрах в подписката има 2 починали лица. Всеки може да се е разписал така и после да отрича или да пуска сигнал. Целият град е видял как се събират подписи из градинките. Проблем аз не виждам", обяснява Терзиев.

"Целта им е да ми направят мизерия и да не ме допуснат до изборите", смята младият кандидат за кмет. След като от комисията са му признали само 491 подписа, неговите хора веднага събрали не нужните 9, а 19 за по-сигурно. "Последните 19 подписа са събрани от роднини и много сигурни хора. Реални са", уверява Терзиев.

Вносителят на сигнала за измами в списъците д-р Кирилов дава като пример жител на село Ореш, който фигурира в подписката, но твърди, че не се е подписвал.

"Този човек не знам дори кой е. От Ореш всички подписи са само от роднини там. Имаме много подписи от хора от селата, но те са се разписвали тук из градинките и по спирките, докато си чакат автобусите", коментира Терзиев. 

Според д-р Кирилов очевидно са налице множество злоупотреби с данните на хора. „Като общински ръководител на ПП ГЕРБ – Свищов съм загрижен за законосъобразното провеждане на местните избори в нашата община, като именно тези фалшификации в изборните списъци сриват доверието на съгражданите ни в изборния процес“, се посочва в сигнала. В него др Кирилов моли компетентните органи да извършат подробна проверка по случая, за да не се допусне провеждането на незаконосъобразни избори.

Теодор Терзиев, който е баща на Никола и председател на иницитивния комитет за номинирането му, пък е учуден откъде изтича информация към ГЕРБ за имена, след като данните за подписите требва да се проверяват от ГРАО във Велико Търново, а не в Свищов. Според него на всички, които работят в общински структури им е било забранено да се подписват в подкрепа за други кандидати, освен за кмета Генчо Генчев, който също е независим кандидат. "Има голяма атака, не знам какво толкова ги е страх", коментира Тодор Терзиев.

Снимка: Фейсбук профил на Никола Терзиев