В 18 часа днес, 9 март, започват преговорите между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС.

Срещу мъжете лидери на ПП-ДБ ГЕРБ изпраща изцяло женски екип, начело с Мария Габриел. В него са Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Те ще седнат срещу акад. Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Напрежението между двете формации се засили в последните дни. Във вторник ГЕРБ представи свой вариант коалиционно споразумение срещу меморандума на ПП-ДБ. Денков и Кирил Петков го определиха като добра основа за разговори.

На 5 март акад. Денков депозира оставката си като премиер, а в сряда НС я прие единодушно. Тогава от ГЕРБ определиха гласуването като "прибързано", а лидерът им Бойко Борисов беше по същото време в Букурещ на конгреса на ЕНП.

Борисов отправи сериозни критики към ПП-ДБ и обяви, че преговори ще има, но не иска Мария Габриел да се чувства "послушко". Според него решението за министрите трябва да е в нейните ръце.

В петък пък Кирил Петков посъветва Борисов да отиде лично на срещата.

В петък Денков и Габриел се обединиха около мнението, че следващите дни ще бъдат ключови за преговорите. Габриел ще спазва "златното правило на мълчанието", а Денков заяви, че ще работи за правителство с първия мандат.