Седмица след като червените се върнаха в парламента, лидерът на БСП Корнелия Нинова вика в Народното събрание премиера Бойко Борисов. Нинова е входирала питане за парламентарен контрол до министър-председателя за преразпределяне на излишъка по националния бюджет за 2019 г.

Преди дни стана ясно, че излишъкът в държавния бюджет гони три милиарда. Тези средства не са планирани в държавния бюджет и Министерския съвет може да ги изразходва с нарочни постановления, без това да минава за гласуване през парламента.

Традиционно опозицията протестира този метод на харчене и твърди, че кабинетът умишлено залага ниски приходи в бюджета, за да може после да разпределя постъпленията през излишъка. Нинова изрично е настояла на питането да се отговори устно, което означава, че премиерът Бойко Борисов ще трябва да дойде в Народното събрание.

Премиерът отдавна не е идвал в парламента. За последно е отговарял на депутатски въпроси през ноември 2018 година или преди близо седем месеца.

Последният му сблъсък с Нинова пък е бил на тема миграция през лятото на 2018 година – преди 11 месеца. Тогава Борисов не се беше явявал на парламентарен контрол близо година.

Веднага след връщането си в парламента, червените депутати масово задават въпроси за парламентарен контрол. БСП бойкотира парламента от 17 февруари и се върнаха в пленарната зала миналия четвъртък.