Роководството на СДС, което имаше предизборно споразумение с ГЕРБ за вота в София и още няколко от големите градове, се похвали с решителен принос в приключилия вот. 

"Резултатът, който постигнахме на изборите е много добър. Подкрепата, която СДС даде, беше решаваща в много общини, включително и в София", заяви председателят на СДС Румен Христов. И изрично подчерта, че гласовете на седесарите са били решаващи за преизбирането на Йорданка Фандъкова.

Главният секретар на партията Илия Лазаров дори изчисли, че 25 000 гласа за преизбраната кметица са дошли именно от СДС. В крайна сметка Фандъкова победи Мая Манолова с разлика от 20 000 гласа. 

"В рамките на нашите изчисления в страната ние сме получили над 150 000 гласа. Нашата тежест е между 10 и 12% в съответните листи и на тази база имаме повод за голяма гордост от наша страна", продължи с изчисленията Лазаров.

"Сблъсъкът на изборите беше ляво - дясно и ние нямахме никакво колебание да подкрепяме ГЕРБ, защото ние сме членове на ЕНП, членове на едно политическо семейство и е логично да бъдем заедно. Втората ни причина да подкрепим ГЕРБ е, че за нас БСП не е алтернатива нито в София, нито в България. БСП остана една непроменена комунистическа формация, която не заслужава да управлява България", заяви оше Румен Христов. И добави, че опитът показва, че левите водят страната ни до кризи.

Преизбраният на първи тур кмет на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че СДС разширява своите позиции в местната власт.

"Където и да погледнете, СДС има повече общински кметове и по-силно влияние. Това е доказателство, че ръководството на партията е направила правилен избор, политиката с по-големите коалиционни партньори е водена правилно, и тя ще дава още по-добри резултати в годините напред", коментира Кабаиванов.

Теодор Петков, който беше преизбран за кмет на столичния район „Витоша“  като общ кандидат с ГЕРБ каза, че на втория тур всички са се били обединили срещу тях и са водели грозна и арогантна кампания.

На местния вот СДС спечели 193 общински съветници, 10 кмета, кметове на кметства, като във Видин и Монтана са спечелили техните кандидати, а в Кюстендил и Плевен са подкрепили спечелилите, отчетоха още от ръководството на партията, която някога вадеше стотици хиляди по площадите.