САЩ избира президент и Конгрес днес. Изборният ден вече започна, а в неговия край ще стане ясно дали Доналд Тръмп ще остане в Белия дом, или Джо Байдън ще дойде на негово място. Общо 230 милиона са американците, имащи право на глас.

Повече от 90 милиона вече упражниха това свое право, по време на предварителното гласуване. Това се равнява на 70% от общия брой гласували преди 4 години, когато Тръмп бе избран за президент, припомнят световни агенции. Три от щатите - Хаваи, Тексас и Монтана, са надхвърлили предишната активност само чрез гласуване по пощата. 

Решаващи за кандидатите за президент не са гласовете на избирателите, а избирателната колегия. Всеки щат представлява определен брой гласове в избирателната колегия въз основа на неговото население. В колегията има 538 места, така че победителят е кандидатът с 270 или повече електорални гласа. В повечето случаи колегията отразява резултатите от вота по щати. 

Според анализатори, резултатите от днешния вот зависят изцяло от това дали досегашният президент ще успее да убеди големи маси свои поддръжници са излязат до утрине днес. Това трябва да се случи най-вече в Пенсилвания и Северна Каролина, за да бъде стопена преднината на Джо Байдън. 

Реално победителят в изборите може да се превърне и в най-възрастния президент на САЩ. До момента рекорда държи Роналд Рейгън, който напуска поста на 77 години и 349 дни.