500 хил. долара ще дари правителството на САЩ за борбата срещу разпространението на COVID-19 в България. Новината бе потвърдена от посланичката на САЩ Херо Мустафа по време на видеобрифинг. Средствата са част от глобален пакет за подкрепа на американското правителството.

„Съединените щати чрез Американската агенция за международно развитие ще координират с българското правителство и други заинтересовани страни, за да определят приоритетни области за инвестиране на тези средства”, се казва в информация на посолството. Отбелязвайки 6 месеца, откакто е в България, Херо Мустафа заяви, че българското правителство приема тази криза сериозно, а предприетите мерки са ефективни.

“Искам да благодаря на хората, които са на първа линия в България - лекари, полиция, сестри, фармацевти, за всичко, което правят - че помагат на съгражданите си и гостите като нас”, каза дипломатката пред български журналисти.

Американското посолство обяви, че има редовна връзка с генерал Мутафчийски и Националния щаб за борба с коронавируса. “Ние често обменяме информация за COVID-19”, допълни г-жа Мустафа. Посланичката добави, че миналата седмица, както ген. Мутафчийски е обявил, Американската агенция за намаляване на заплахите и европейското командване на САЩ са предоставили 6500 теста за коронавирус на България. Първата пратка от тези тестове вече е пристигнала, а американската страна ще се опита да достави и още. “Ние сме заедно в това изпитание - американци и българи. Заедно можем да ограничим разпространението на COVID-19. Заедно можем да подкрепим тези, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази криза и ще изградим още по-силни връзки между България и САЩ”, каза Херо Мустафа на български език.