Цял блок в Луковит беше саниран с изключение на един апартамент. Причината е, че собственичката му не позволила, защото я е страх да не се разболее от рак.

Блок „Кръгояр” е една от многофамилните сгради, допуснати за саниране по националната програма за енергийна ефективност в Луковит, съобщава Дарик.

Надка Кирилова е домоуправител на единия от входовете. Тя е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи. Собственичката на апартамент на последния етаж отказала да подпише въпреки увещанията. „Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа", разказа Надка Кирилова.

Това щяло да спре санирането, тъй като се искало 100% съгласие от всички съседи и дори се стигнало до конфликти. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не възпре ремонта на блока. След промени било допуснато общината по своя преценка да одобри сграда, дори и да не са представени документи за осигуряване на достъп до всички апартаменти. Това изключение обаче може да се прилага за не повече от 5% от имотите в блока.

Така с попълнени документи блок „Кръгояр” влиза в програмата за саниране на 19 май 2015 г., независимо от нежеланието на леля Ценка, и още на следващия ден e одобрен. Започват строителните работи, а апартаментът й на последния етаж е заобиколен. Така през юли блокът вече има нов облик с изключение на един апартамент. Това е проблем и търсим начин да го решим, казва Любомир Ангелов, който осъществява инвеститорския контрол по проекта.

Той вече се е свързал с председателя на сдружението на блока и ще се търси вариант да склонят жената да се съгласи и нейният имот да бъде саниран.

„Така не може да се приеме този обект", казва Ангелов и посочва, че освен от естетическа гледна точка, ще има проблеми и от техническа, тъй като влагата ще се просмуква там, където няма изолация.

Снимка: Dariknews