Изпълнил съм дълга си и съм дал немалко за страната си – това е много удовлетворително. Това заяви за бТВ бившият министър-председател /2001-2005 г./ и цар на България /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски по повод 82-я си рожден ден.

"Историята с царските имоти ме принуждава към второ изгнание", с тези думи Сакскобургготски коментира свое писмо от септември 2018 г., в което нарича решението на съда да му бъде отказано връщането на двореца Врана като "мъчителен за семейството ми момент, в който мога да бъда принуден на второ изгнание".

"Както се вижда, има нещо като систематично преследване, защото пак – ако се върнем назад – през 1946 г. правителството на Кимон Георгиев, който едва ли е имал специални симпатии към монархията, ни признава и ни дава един списък на частни, лични имоти. През 1998 г. Конституционният съд се произнася, че е така. А какво следва – няма логично обяснение. Да не говорим за мораториума /бел. ред – през 2009 г. Народното събрание налага мораториум върху царските имоти/, който близо 10 години ни лишава от всякакви доходи, а пък ни задължава да се грижим за прословутите имоти – това също не е редно. Един мораториум може да бъде наложен от съдия на частно лице, ама парламентът как така налага мораториум, - не е законосъобразно. Това е тормоз", допълни бившият премиер.

"Загубихме двете дела за хижите Саръгьол и Ситняково, опразнихме ги бързо-бързо през месец март с голяма болка в сърцето, - до ден-днешен никой нищо не е подписал, а и като гледам – това вече е чиста злоба – да се отнемат без някакъв план. И съм сигурен, че и те ще последват съдбата на Царските конюшни – всичко ще се разгради", каза още Сакскобургготски.

И добави: "Ще съм принуден на второ изгнание, винаги съм бил много предпазлив в думите си, не се произнасям лековато, но си оставам на това мнение и ме боли страшно, защото съм направил много за тази страна, а получавам такова отношение от моите сънародници".

Сакскобургготски е убеден в българското правосъдие и в справедливостта на съда в Страсбург, в качеството си на гражданин на една европейска страна, в която частната собственост е гарантирана и призната.

Относно бъдещето на българския народ Сакскобургготски съобщи, че животът го е научил да бъде реалист.

"Не виждам защо трябва да сме песимисти за България – членуваме в ЕС, което е много важно. България има много качествени, способни и умни хора, а и такива великолепни природни дадености, но понякога се хващам за главата и се питам как е възможно при наличието на всичко това да не напредваме повече? Предпочитам да се придържам към думите на Джон Кенеди, който беше казал "Не питай какво може държавата да направи за теб, а питай какво можеш да направиш ти за нея".

Оптимистичният изход от настоящето е почти гарантиран, завърши бившият премиер.

Снимка: БГНЕС